Virág
0 °C
2 °C

Karácsonyfát állítottak a kormánynak diákok

2012.12.23. 22:40

Karácsonyfát állított a kormánynak a Hallgatói Hálózat (HaHa) a Parlament előtti Kossuth téren, az ágakon feliratként az a 16 szak szerepel, amelyek esetében be akarják vezetni a tandíjat, írják közleményükben. „Emlékeztessen minket ez a fa arra, hogy a kormány szembemenve korábbi kijelentéseivel, a tanszabadságot és az esélyegyenlőséget semmibe véve rengeteg idén felvételiző középiskolás álmát törte össze."

A Hallgatói Hálózat szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombati nyilatkozata világossá tette, hogy épp annyi szak fog indulni, amennyire az egyetemeknek pénze lesz. A már bejelentett egyetemi többletforrások nem fordíthatóak a képzések finanszírozására, és az elvonások következtében továbbra sem látszik, honnan lesz ezekre az egyetemi helyekre pénz. Önmagában semmit nem jelent a kormányzati garanciavállalás, ha az egyetemek képtelenek lesznek finanszírozni a képzéseket, írták közleményükben.

A hálózat utalt továbbá Orbán Viktornak a Kossuth Rádióban vasárnap reggel elhangzott interjújára is, amelyben a kormányfő az elmúlt két év legnagyobb kormányzati tettének nevezte az oktatás teljes átalakítását. A rádióinterjúban a miniszterelnök hosszan magyarázta az oktatás átszervezését, amelynek szükségességét a köz- és a felsőoktatásban jelentkező sok problémával, a rendszer rossz megszervezésével indokolta.

 A HaHa viszont „a diákmegmozdulások által kikényszerített, kezdeti hirtelen és kapkodó intézkedéseket, az érintettek bevonása nélkül meghozott döntéseket továbbra is az oktatási kormányzat alkalmatlanságaként" értékeli.

„A korábbi ál-egyeztetések utáni", most alakuló tárgyalássorozatot üdvözlik, de határozott követelésük, hogy biztosítsák a tárgyalások nyilvánosságát, hogy a közvélemény és az érintettek első kézből értesülhessenek a fejleményekről. A most felvételire készülők érdekében alapnak a hallgatók 6 pontjának teljesítését tekintik, amelyre a további, átgondolt, egyeztetett reformok épülhetnek, írta közleményében a Hallgatói Hálózat.

A tandíj, a keretszámok és a diploma megszerzése utáni röghöz kötés ellen tiltakozó diákok pénteken délután a Széll Kálmán téren tüntettek. Rituálisan kinyomtatott hallgatói szerződéseket semmisítettek meg. A diákmegmozdulásokról szóló cikkeinket itt olvashatják el>>>