Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Nyáron lehet ítélet a romagyilkosságok ügyében

2012.12.27. 08:50 Módosítva: 2012.12.27. 09:07

Nyáron várható ítélet a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadásokkal vádolt négy férfi ügyében – közölte Kende Katalin, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője.

A büntetőper idei utolsó tárgyalását december 11-én tartották, akkor egy igazságügyi informatikus szakértőt hallgatott meg a bíróság.

A per január 18-án folytatódik. A bíróság március végéig tűzött ki határnapokat: huszonhat tárgyalási napot tervez, iratot ismertet, tanúkat és szakértőket hallgat meg.

Ítélet, a bizonyítás menetétől függően, nyáron várható.

A büntetőper 2011. március 25-én kezdődött. A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások ügyében K. Árpádot, illetve a testvérét, K. Istvánt, valamint P. Zsoltot és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A vád szerint a négy férfi a besenyszögi fegyveres rablás és a debreceni menekülttáborra leadott lövések mellett kilenc településen támadott romákra: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra fegyverekkel és gyújtópalackokkal. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben felgyújtott házukból menekültek.

A gyilkosságsorozat vádiratából itt olvashat részleteket>>>

A pert a kezdetektől fogva követi ez a blog>>>