Kész a közszolgák etikai kódexének terve

2013.01.05. 09:17

Golyóstollat, reklámzacskót, kis értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki a köztartozását, nem gondoskodik a családjáról, vagy terrorizálja a munkatársait – írja az mno.hu. A lap szerint a szöveget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi vitára fogja bocsátani.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos részei pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket. A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása.

Magyarország a Transparency International korrupcióérzékelési indexe (CPI) alapján rangsorolt 176 ország között a 46. helyet foglalja el. Eszerint a legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland, a lista végén pedig Afganisztán, Észak-Korea és Szomália áll.