Elkezdődött a sukorói ügy büntetőpere

2013.01.07. 13:20

A vádirat ismertetésével elkezdődött hétfőn a büntetőper a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki Törvényszéken. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet a Fővárosi Törvényszék leterheltsége miatt helyezték át ide. Több mint száz tanút fog meghallgatni Sólyomváriné Csendes Mária bírói tanácsa.


Az ügyben öt embert vádoltak meg. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja elsőrendű vádlottként Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV. Zrt.) volt vezérigazgatóját, másodrendű vádlottként Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, harmadrendű vádlottként Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és negyedrendű vádlottként F. Zsolt értékbecslőt. Császyt és F. Zsoltot bűnsegédként vádolják, és esetükben magánokirat-hamisítás is szerepel a vádpontok között. Az ötödrendű vádlott, V. Bálint ügyvéd ellen kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette a vád. Az ügyész közel egy órán át ismertette a vádiratot.

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött telekcsere szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel összefüggésben 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a telekcsere-szerződést. A vádirat szerint ha a szerződés teljesült volna, 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot. A tárgyalás délután az elsőrendű vádlott, Tátrai Miklós meghallgatásával folytatódik.