Azért egyfordulós, hogy az ellenzék ne nyerhessen

2013.01.11. 12:03
Kósa Lajos szerint 2014-re nem sok esélye maradt az ellenzéknek a győzelemre, mivel az országgyűlési választásoknak nem lesz második fordulója. A Fidesz ügyvezető alelnöke országjáró körútján azzal magyarázta, miért volt szükség a húsz éven át használt rendszer átalakítására, hogy a Fidesz mindig a választások második fordulójában vesztett.

Most nem látok arra esélyt, hogy az ellenzék megnyerje a 2014-es választásokat – bíztatta hallgatóságát Kósa Lajos Törökbálinton tartott regionális évértékelőjében.

A Fidesz ügyvezető alelnöke, aki a párt több vezetőjéhez hasonlóan, előadókörúton járja az országot, egy maratoni előadásban próbálta megvilágítani több politikai és gazdasági kérdést érintve a kormányzati lépések hátterét. A helyi szimpatizánsoknak szóló négyórás előadásáról az érdi önkormányzat által fenntartott Érdi Újság számolt be.

A nagy terjedelmű cikk szerint az „élvezetes előadásból sok minden világossá vált” a hallgatóság számára. Kiderült például, hogy 2010 után az új kormány sokszor olyan tempóban alakította át az életet, hogy „többeknek valóban nehéz lehet nyomon követni a változásokat, ezért nem is értik, hogy mi történik”.

Kósa hosszan ismertette nézeteit többek között az adópolitikáról és a felsőoktatás átalakításáról, majd közönségével a választásokkal kapcsolatban is megosztott néhány háttér-információt.

A fideszes politikus a párt többi vezetőjére célozva leszögezte: „Mi soha nem szerettük a kétfordulós rendszert, mert ez alkalmas volt az emberek átverésére. Mindig a másodiknál vesztettünk, például 2002-ben, amikor alapvetően megnyertük a választást, de a második fordulóra összeállt az MSZP és az SZDSZ, nyertek is.” A Fidesz szempontjából kellemetlen eseményt focis hasonlattal tette még közérthetőbbé: „ez olyan, mintha a Loki lenne a bajnok az NB I-ben, de a mögöttük lévő két csapat összeadja a pontszámait, és ennek alapján ők indulnának a Bajnokok Ligájában”.

Az Érdi Újság cikke
Az Érdi Újság cikke
Fotó: Érdi Újság

A parlamentben egyébként Kósa Lajos volt a második forduló eltörlésének egyik indítványozója, ahogy a debreceni polgármester vetette fel az Alkotmánybíróság által megsemmisítetett választási regisztráció bevezetésének ötletét is.

Az országgyűlési választásokon az egyéni képviselő megválasztásánál volt szerepe az első forduló után két héttel megtartott második körnek. Az egyéni körzetekben eddig csak akkor dőlt el a választás az első fordulóban, ha valamelyik jelölt megszerezte a szavazatok legalább 50 százalékát. Ha nem volt ilyen, akkor a legtöbb támogatóval rendelkező három jelölt között került sor a második fordulóra. A Fidesz hivatalosan azzal indokolta a módosítást, hogy a legutóbbi választások tapasztalatai szerint a második fordulót szinte mindig az nyerte, aki az elsőt, ezért felesleges.