Négy évet kapott a nyírmadai apagyilkos

2013.01.18. 13:21

Nem jogerősen négy év börtönbüntetést szabott ki a Nyíregyházi Törvényszék pénteken arra a fiatalemberre, aki 2011-ben veszekedés közben késsel halálosan megsebesítette apját a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmadán. A 24 éves S. Krisztiánt erős felindulásban elkövetett emberölés bűntettében és testi sértés vétségében találták bűnösnek.

A bíróság lényegében bizonyítottnak találta a vádiratban foglaltakat. A megállapított tényállás szerint az alkoholista apa rendszeresen verte a volt feleségét, bántalmazta a gyerekeit, köztük magát a vádlottat is. Több alkalommal azzal fenyegette meg a családtagjait, hogy engedéllyel tartott vadászfegyverével lelövi őket, majd öngyilkosságot fog elkövetni.

Az 52 éves apa 2011. július 26-án reggel a postástól átvette a vádlott anyjának járó pénzt, majd elitta egy közeli kocsmában a barátjával. A fiatalember később összetalálkozott apja ivócimborájával, és kérdőre vonta az elköltött pénz miatt. Erre a férfi úgy meglökte őt, hogy hanyatt esett, és eltörte a csuklóját.

A fiatalember később a házukban találkozott ittas apjával, aki számon kérte rajta, miért bántotta a barátját. Rákiabált, és hasba ütötte. A vádirat szerint ekkor S. Krisztiánt ekkor hatalmába kerítette "az őt ért indokolatlan testi erőszak és az évek óta tartó fizikai, lelki bántalmazás következtében felgyülemlett indulat". Először ököllel fejen ütötte apját, majd megragadott egy konyhakést, megszúrta apja nyakát és mellkasát. Az apa azonnal összeesett, a mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A fiú részletes beismerő vallomást tett, és a bíróság szerint őszinte megbánást tanúsított. Azt mondta, a szúrás pillanatában nem volt ura önmagának, nem tudja, mi történhetett akkor vele.

A tanácselnök bíró, Bálint Tibor az ítélet indoklásában elmondta: a bűncselekményt a vádlott erős felindulásban követte el, a minősítés pedig az emberölés úgynevezett privilegizált esete. Ez akkor állapítható meg, ha az ölési szándék erős felindulásból fakad, a felindulás méltányolható okból ered, és a gyilkosság az indulat hatása alatt azonnal megtörténik. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport