Ellenszavazat nélkül ment át családon belüli erőszakról szóló döntés

2012.09.17. 18:34 Módosítva: 2012.09.18. 10:31

Hétfő este az Országgyűlés 336 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül tíz tartózkodással megszavazta, hogy egyetért azzal a népi kezdeményezéssel, amely önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítené a családon belüli erőszakot. Ezzel a parlament elé kerül a családon belüli erőszak Btk.-ba foglalása. A döntést nagy taps fogadta.

A szavazás után Varga István fideszes képviselő egy-egy szál rózsát adott két LMP-s képviselőnőnek, és országos népi kezdeményezés szervezőjének, Halász Pálmának, az Élet-Érték Alapítvány egyik páholyban ülő elnökének. Az LMP-s képviselőnők, Ertsey Katalin és Szabó Tímea is Halász Pálmának adták a saját rózsáikat.

„A virágokat azoknak a sírjára fogom tenni, akik belehaltak a családon belüli erőszakba" – mondta Halász a szavazás után az Indexnek. Varga István azt mondta neki, hogy majd még beszéljenek.

A fideszes politikus akciója után – utalva múlt hétfői szavaira – az MTI-nek azt nyilatkozta: „az a mondat egy szerencsétlen mondat volt, ezért elnézést kértem azoktól a képviselőtársaimtól, akiket megbántottam, illetve majd a napirend után mindenkitől, akit meg kell követnem".

Napirend utáni felszólalásában Varga István bocsánatot kért – mint fogalmazott – „az elmúlt héten sajnálatosan elhangzott, és igencsak félreérthető” mondataiért. Ezt követően Márai Sándort idézve fejezte ki nők iránt érzett nagyrabecsülését.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előző hétfői ülésén nem támogatta a népi kezdeményezést, amelyhez az Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A hétfőről keddre virradó éjjel tartott parlamenti vitában pedig Varga István fideszes képviselő azt mondta: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

Miután az ellenzéki pártok, civil szervezetek és nőjogi aktivisták tiltakoztak a kijelentés ellen, kedden a Fidesz elhatárolódott saját képviselőjének szavaitól.

Pénteken aztán Rogán Antal frakcióvezető bejelentette, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz az országos népi kezdeményezést. Indoklásuk szerint a képviselőnők kérték erre a pártot. Rogán elmondta, korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség.