A taranyi polgármester sem tartja meg jutalmát

2013.01.28. 15:17
A Fidesz szerint félreértés volt, hogy a taranyi polgármester nem adja vissza év végi jutalmát és kilép a pártból. A korábbi információkkal ellentétben Töreki István a járandóságát a helyi óvodának ajánlja fel. Töreki 2006 óta polgármester a faluban, 2010-ben a Fidesz-KDNP támogatásával indult. A helyiek egy része szerint sokat tett a faluért, mások azt mondják: h a közvilágításra sem volt pénz, jutalomra miért volt.

A Fidesz összesítése szerint az országban a polgármestereknek csak körülbelül 10 százaléka kapott jutalmat az év végén. Ők eleget tettek Orbán Viktor kérésének, és vagy nem vették fel a pénzt, vagy azonnal jótékony célra ajánlották fel, vagy visszafizették. A Somogy megyei Tarany polgármestere lett volna az egyetlen az országban, aki a központi utasítás ellenére ragaszkodott volna jutalmához, és ezért még a Fideszből is kilépett volna.

toreki

Az Indexnek hétfő délelőtt sikerült telefonon elérnie a taranyi polgármestert. Töreki istván  akkor nem cáfolta rögtön a róla megjelent híreket. Egyedül annyit árult el, hogy a jutalma kevesebb mint 1 millió forint volt. További kérdéseinkre nem felelt, azt ígérte, hogy közleményt fog kiadni az ügyben.

Hétfő délután azonban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatójának titkársága már azt közölte: a polgármester náluk is jelezte, hogy félreérthetőnek tartja korábbi nyilatkozatát. A pénzt valóban nem fizeti vissza, de azt felajánlja a helyi óvodának. (A cikkünk megjelenése után kiadott polgármesteri közleményből kierült: Töreki a helyi óvoda udvarának térkövezésére ajánlotta fel a képviselő-testület által részére megszavazott háromhavi illetményét, 703 381 forintot.)

A polgármester azt is jelezte, hogy ő nem kezdeményezi a pártból való kilépést, de ha párt úgy gondolja, hogy emiatt a "félreértés" miatt ki kell zárni, akkor áll elébe. Az Origo szerint a jutalmazásról szóló adatok összegyűjtésekor a polgármester és a választókerület egy munkatársa érthette félre egymást, amikor a témáról beszéltek telefonon. A polgármester akkor "hirtelen felindulásból" mondhatta, hogy kilép a pártból.

Kétszer is nyert

Töreki Istvánról hivatalos életrajzot nem találtunk, ilyen a választási honlapon sem szerepel. A taranyiak elmondása szerint korábban vízvezeték- és gázszerelőként dolgozott, és régebben Nagyatádon élt. 2006-ban lett polgármester a Taranyért Egyesület jelöltjeként. Töreki 41 százalékot kapott, 8 százalékkal többet mint az addigi független polgármester. Rajtuk kívül még két független jelölt is indult a posztért. Helyét 2010-ben is meg tudta őrizni. Akkor a szavazatok 43 százalékát kapta meg, két független vetélytársa pedig 31 és 24 százalékot.

A faluban élők véleménye erősen megoszlik arról, hogy a polgármester megérdemlte-e a jutalmat. Egy asszony azt mondta: Töreki István nagyon sokat tett a községért, neki köszönhető, hogy felújították az óvoda konyháját, az iskolát és a művelődési házat. "Előfordult, hogy késő este ő hegesztette a korlátokat", mondta az egyik taranyi lakos. Egy másik nő egyenesen Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek üzent: ha egyszer azt mondják, hogy sikeres az ország és megy a gazdaság, akkor miért ne lehetne jutalmat adni a polgármesternek.

Mások szerint ugyanakkor a falu nehéz helyzetben van, és emiatt a polgármesternek sem járna jutalom. "Volt olyan, hogy a közvilágítást korlátozni kellett, csak minden második lámpa égett az utcán, és idén már betlehemre sem jutott pénz karácsony előtt. Akkor minek adnak jutalmat?" - mondta az Indexnek egy taranyi lakos.

Hitelt kellett felvenni

A falu 2010-ben 25 millió forint EU-s támogatást kapott a művelődési ház felújítására. Kicserélték az ajtókat, ablakokat és rendezték a környezetet is. Mivel az iskolát már korábban felújították, az egész faluközpont rendezettebbé vált. A projekthez a falunak 3 millió forintot kellett hozzátennie, de az EU-s támogatást csak akkor hívhatták le, ha kifizették az egészet. Ehhez hitelt kellett felvenniük.

Az 1100 lelkes Tarany község a sonline.hu tavaly közzétett listája szerint 2012-ben 11 millió forintos adósságot halmozott fel. Ez a megye többi településének helyzetét nézve nem kirívó. A megyében a 245 település közül 124-nek volt adóssága. Taranyon az 1174 lakosra így fejenként 9300 forint adósság jut. A 98 lakosú Somogysimonyon 629 ezer forint volt az egy főre eső adósság, de volt olyan település is, Pálmajor, ahol a  9 milliós adósságot 86 ezer forintra tornázták le. Az 5000 lélekszám alatti települések adósságát az állam átvállalta.

A professzor lemondott a díszpolgárságról

A Somogy megyei lap szerint Töreki István 2008-ban konfliktusba keveredett a város díszpolgárával, Druzsin Ferenc irodalomtörténész professzorral. A professzor ugyan Budapesten él, de az év egyharmadát taranyi házában tölti. Az egyetemi tanár abban az időben már másodszor kérte, hogy a testület vizsgálja felül a Sportbüfének nevezett kocsma működését, mert a zaj a családok nyugalmát sértertte, és fiatalkorúak is ittak ott. Töreki akkor a képviselő-testület megbízásából azt válaszolta neki, hogy ne legyen a falu ellensége. Szerinte jobb, ha a fiatalok a kocsmában kártyáznak és isznak, mint ha nem tudnák, hol teszik ezt. Druzsin Ferenc ezután arra hivatkozva, hogy "a díszpolgár nem a polgármester érdekköre, cinkostársa", visszaadta címét.

A közbiztonság sem a legjobb a faluban. Egy idős asszony arról számolt be, hogy az egyedül élők félnek, akinek pedig baromfija van, attól már biztosan loptak. 2008-ban egy apa késelte meg a saját fiát. A polgármester akkor azt mondta: a taranyi rendezvényeken gyakori a verekedés, általában a cigány családok belső konfliktusai kerülnek ilyenkor felszínre. Az elmúlt években szinte minden estébe nyúló rendezvény verekedéssel és rendőri intézkedéssel ért véget.