2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Orbán Viktor megsimogatta egy hahás lány fejét

2013.01.28. 22:43 Módosítva: 2013.01.28. 22:46

Egy ironikus és egy komoly választ is adott a Hallgatói Hálózat azokra a szervezet függetlenségét kétségbe vonó támadásokra, amelyek a Magyar Nemzetben jelentek meg. A Hallgatói Hálózat blogján megjelent írásban a szervezet tagjai maguk fedik fel múltjukat, majd megállapítják, hogy valójában "ezer szálon kötődnek a Fideszhez és más, úgynevezett konzervatív és jobboldali politikai szervezetek holdudvarához".

G. Szabó Dániel, az  ELTE ÁJK hallgatója például Martonyi János külügyminiszter volt irodájában, később pedig a kormány párizsi nagykövetének jelenlegi irodájában gyakornokoskodott. És ez még semmi. Együtt síelt, sőt táncolt is Orbán Ráhellel, Orbán Viktor lányával. A kétszer is a Fideszre szavazó ifjú cserkész ráadásul közösen dolgozott az Emmi jogelődjével, a Nefmivel egy ENSZ-es ifjúsági programon is.

A HaHá-s Kóbor Andrea annak ellenére tartja magát függetlennek, hogy 2010-ben a belgrádi követségen a polgári kormány Külügyminisztériumának alkalmazottjaként dolgozott. Kóbor Andreáról az is kiderül, hogy Ákos-rajongó, és 2011-ben a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaként tudósított a jobboldali kormány EU elnökségéről a hivatalos honlapon.

A korábban templomban ministrált, felvidéki kötődésű Kremmer Sarolta élete egyik meghatározó élményeként írja le, amikor a Mária Valéria híd megnyitásán Orbán Viktor miniszterelnök megsimogatta a fejét.

Barabás Richárd színészről is kiderül, hogy annak idején a Fideszre szavazott, sőt  egy március 15-i hivatalos városi ünnepségen Debrecen főterén elszavalta a Nemzeti dalt.

Kiderül még, hogy Turai Eszter Korrina apja Pokorni Zoltánnal, Szilágyi Áron András apja Áder Jánossal volt katona. Az erdélyi származású Birtalan Gyula Gergő apja pedig Kövér Lászlóval, Németh Zsolttal és Tőkés Lászlóval ápolt baráti kapcsolatot a romániai rendszerváltás idején.

A blogon végül megállapítják, hogy "leplezhetetlen keresztény-jobboldali kötődéseivel, s a Fideszbe, illetve annak szellemi holdudvarába való beágyazottságával a Hallgatói Hálózat inkább tűnik a kormánypártok által hátulról mozgatott bábnak, mintsem pártfüggetlen, szakpolitikai érdekképviseletnek."

A Magyar Nemzet a HaHa feltört belső levelezésére hivatkozva azt írta: a hétvégén az Egyesült Államokból érkezett közösségszervezők tartottak elődást a Hallgatói Hálózat tagjainak. A találkozót ugyan a Civil Kollégium Alapítvány szervezte, de a Magyar Nemzet szerint az egyik szakember, Christina Doby szervezetének az egyik főtámogatója a Soros György által finaszírozott Nyílt Társadalom Intézet. A program másik háttérszervezete, a Lakeview Action Coalition a 2011-ben az Egyesült Államok több városában kipattant Occupy mozgalom résztvevõinek adott kiképzést a Soros Györgyhöz köthető MoveOn.org-on keresztül.

A lap szerint a diákok a forradalom napjaként emlegetik február 11-ét, amikor tüntetést tartanak. A belső levelezésben azt írják,"égjen a város". Korábban azzal is próbálták támadni a HaHát, hogy a velük együttműködő, újonnan alakult oktatói szervezetekben volt vezető SZDSZ-es politikusok vagy az egykori párt holdudvarához tartozók is vannak.

A HaHa szóvivője a lapnak azt mondta: semmilyen törvényellenes demonstrációt nem szerveznek, az amerikai szakértők tanácsaiért pedig nem fizettek, az egy felajánlás volt.

A Hallgatói Hálózat Facebookon közzétett "savanyú" válasza, azaz hivatalos közleménye szerint a Magyar Nemzet csak azt derítette ki, hogy mindenki végzi a dolgát: az X Kommunikációs Központ civilek kommunikációját segítő non-profit szervezetként civilek kommunikációját segíti, a közösségszervezők pedig közösségszervező workshopokat tartanak, amin a Hallgatói Hálózat aktivistái is részt vesznek.

Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a diákok követelései máig nem teljesültek: a reform se nem átgondolt, se nem az érintettek bevonásával történik, a keretszámok és a finanszírozás kérdésében továbbra is csupán átgondolatlan kormányzati ígéretek hangzottak el, az egyetemi autonómia kérdésében és az esélyegyenlőség biztosításában valódi előrelépés nem történt.