Orbán: Miért kellene megállítani minket?

2013.01.30. 15:30
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormányfő szerint Európának akkor, amikor egyre több tagállamot vonnak eljárás alá a magas hiány miatt, szüksége van a magyarokéhoz hasonló sikersztorira. „Miért kellene megállítani Magyarországot, inkább segíteni kellene ebben” – mondta. (Bruxinfo)

  • Már novemberben meg kellett volna egyezniük a tagállamok vezetőinek az EU 2014-2020 közti költségvetéséről, de túl sok a vita. Magyarország nem áll túl jól, a mostani ciklusban járó 8000 milliárd forintnyi támogatásnál biztosan kevesebb jön a következő években. Volt olyan elképzelés, ami 30 százalékos vágást is hozott volna, ezt kell Orbánnak most szerdán is felfelé tornáznia.

  • „Tisztességes elbánás esetén, nyolc év elteltével meg kell szüntetni az ellenünk folyó túlzottdeficit-eljárást” – közölte. Mint mondta, Magyarország nem azt tűzte ki célul, hogy kilábaljon a válságból, hanem a válság utáni világra, a versenyben való helytállásra készül.

  • Orbán szerint Európának új geopolitikai koncepcióra van szüksége: „Meg kell találnunk annak a módját, hogy egyesítsük Európa fejlett technológiáját, infrastruktúráját, innovatív iparát és kifinomult pénzügyi rendszerét azokkal a gyakorlatilag korlátlan természeti forrásokkal, amelyek tőlünk keletre, főként Oroszországban találhatók.” (MTI)

  • Az Európai Tanács elnökével a csütörtökön kezdődő, az EU következő költségvetéséről szóló csúcsról beszélt. Két dolgot akar elérni ott Orbán Viktor: ne csökkenjenek a legfejletlenebb régiók támogatása, és az EU-s támogatások mellé teendő önrész ÁFA-jának elszámolhatósága ne szigorodjon.

  • Magyarországon ebben az évben megkezdődik, majd 2014-ben és 2015-ben folyamatosan gyorsulni fog a gazdasági növekedés – mondta Orbán. Mint mondta, fennmarad a rekordnagyságú kereskedelmi többlet, tovább növekszik a foglalkoztatottság, az állam eladósodottsága folyamatosan csökken, a költségvetési deficit pedig 3 százalék alatt marad. Magyarország kikerül az energiafüggőség csapdahelyzetéből – vélte Orbán. (MTI)

  • A kormányfő szerint gazdasági rendszerváltásra van szükség, és megint elmondta, hogy a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani. Az ezt célzó átalakítások miatt Magyarország egyike lett annak az öt EU-országnak, amelyik tudja csökkenteni az államadósságot, miközben harmadik éve 3 százalék alatt tartja a költségvetési hiányt. (MTI)

  • Orbán a Bruegel intézetben elmondta, hogy Európa részesedése csökken a világgazdaságban, és szerinte az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Mint mondta, Európa a világ népességének 8 százalékát, termelésének 25 százalékát, viszont a szociális kiadásai 50 százalékát adja. Az EU 27 tagországa évente 1,2 milliárd euró új adósságot termel – mondta. „Ki az az őrült, aki hajlandó finanszírozni egy ilyen rendszert?” – tette fel a kérdést. (MTI)

  • A miniszterelnök délelőtt előadást tartott a Bruegel gazdasági, politikai és gazdaságpolitikai elemző intézetben a Gazdasági és Monetáris Unió továbbviteléről, az eurózóna válságának kezeléséről. Ezután találkozott Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, illetve José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulz európai parlamenti elnökkel is.

  • A magyar miniszterelnök az EU összes intézmények vezetőjével találkozik szerdán, és még egy előadást is tartott a délelőtt. Alkudozik az EU kövektező költségvetéséről, lobbizik, hogy kikerüljünk a túlzott deficiteljárás alól.