Jávorék nélküli frakciót akar az LMP

2013.02.06. 11:42
Megszakadtak a tárgyalások az LMP-ből kivált nyolc képviselő és a maradók között a párt parlamenti frakciójának további működéséről. Az LMP azt szeretné, ha a szakadárok lemondanának a mandátumukról, vagy függetlenné válnának. A párt szóvivője szerint létezik olyan megoldás, ami végén megmarad az LMP frakciója - eszerint azt remélik, hogy legfeljebb három szakadár tartja meg képviselői mandátumát függetlenként.

„Megrekedtek a tárgyalások” az LMP és a pártból kilépők között a parlamenti frakció további működéséről, mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Heltai László, az LMP szóvivője. Szerinte a tárgyalások kudarcáért a Párbeszéd Magyarországért néven pártot alapító nyolcfős csoport a felelős, mert „nem párbeszédképes”.

Arról, hogy az LMP milyen megoldást javasol, Heltai csak homályosan fogalmazott. Szerinte a kilépőknek el kéne dönteniük, hogy az LMP kongresszusának döntését figyelembe véve lemondanak-e mandátumukról, vagy függetlenként folytatják. Heltai arra a többször is megismételt kérdésre, hogy ha a Párbeszéd Magyarországért tagjai függetlenként folytatnák, hogyan működhetne tovább a parlamenti frakció, mindössze annyit mondott, hogy erre „létezik megoldás”. De hogy mi, azt nem árulta el. Csak annyit mondott, hogy az LMP frakciójának a pártot kell képviselnie.

A 15 fős LMP frakció nyolc tagja döntött úgy az LMP január végi kongresszusán, hogy kilép a pártból. A kilépők vezetői, Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szabó Timea azt vetették fel, hogy bár az LMP-t elhagyták, a frakcióban maradnának. Ez abból a szempontból logikus, hogy a 15 fős frakció szétválása esetén sem ők, sem a maradók nem alkothatnának önálló frakciót. A hatályos házszabály szerint az újonnan alakult Párbeszéd Magyarországért egyáltalán nem lenne jogosult frakcióalakításra, az LMP frakció létszáma pedig a szakadárok kiválásával az előírt minimum 12 fő alá csökkenne.

Heltai szavaiból kikövetkeztethető, hogy az LMP azt szeretné elérni, hogy legfeljebb három szakadár váljon ki függetlenként a frakcióból, a többiek pedig adják vissza mandátumukat. Így az LMP frakciója működőképes maradna – ellenben a Párbeszéd Magyarországért öt képviselői helyet bukna és elesne a frakciótagság jelentette anyagi és politikai előnyöktől.

Heltai sajtótájékoztatója előtt percekkel a 4K! párt közleményben ajánlott együttműködést az LMP-nek. A parlamenten kívüli törpepárt szintén elutasítja az együttműködést a Bajnai Gordon féle Együtt 2014 mozgalommal és az MSZP-vel, így potenciális szövetségesként tekint az LMP-re. Kérdésünkre Heltai azt mondta, „megfontolják” a 4K! ajánlatát, mivel a párttal jó a kapcsolatuk. „Minden olyan párttal együttműködünk, amely egyaránt elutasítja a két nagy csoportosulást” – mondta a Fideszre és a formálódó baloldali szövetségre utalva.