Gyurcsány: Ha így folytatjuk, Orbán nyer

2013.02.19. 18:07

Gyurcsány Ferenc szerint új stratégiára van szükség, mert a demokratikus ellenzéki erők még nem állnak készen egy győzelemmel végződő választási küzdelemre. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kilencedik évértékelő beszédében, kedden Budapesten egy választási szövetség létrehozását sürgette az ellenzéki oldalon.

„Ha így folytatjuk, egy év múlva nem Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila lesz a miniszterelnök, hanem Orbán Viktor" - jelentette ki a korábbi kormányfő. Hozzátéve: ez annak ellenére így van, hogy minden eszköz rendelkezésre állna a kormány leváltásához.

Gyurcsány Ferenc ismét megfontolásra ajánlotta, hogy március 15. legyen a demokratikus ellenzék közös erődemonstrációja. Ezután egy széles körű választási szövetség létrehozását sürgette úgy, hogy őszre állapodjanak meg annak vezetőjéről, a közös jelöltekről és programról.

A DK nem akar kormányozni sem?

Megjegyezte azonban, nem szükségszerű, hogy a választási szövetség minden tagja részese legyen a későbbi kormánykoalíciónak is. A szocialisták nélkül nem lehet elképzelni az új kormányt, az viszont nem egyértelmű, hogy a DK-nak is részt kell vennie a kormányzásban 2014 után - közölte.

A DK-ról elmondta, mára mind a 106 egyéni választókerületben jelen vannak, körülbelül hétezer tagjuk van, és a tízezresnél kisebb településeken szerinte akcióképesebbek az MSZP-nél. Pontosan nem tudta megmondani támogatóik számát, de biztos abban, hogy 2014 után a DK erős és stabil parlamenti résztvevő lesz.

Szerinte a közös kormányzás feltételei közé tartozik, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon vállaljanak a jelenleginél nagyobb szolidaritást egymásért, és mindenki tegyen különbséget az 1990 és 2010 közötti időszak hibái és „Orbán önkényének bűnei" között.

E feltételek közé sorolta, hogy nem szabad kiegyezni a jelenlegi jobboldallal, mert aki „kiegyezik a jobboldal alapvetően fajelméletes nemzetkoncepciójával, utat nyit a náciknak". Hozzátette: nem állítja, hogy a Fidesz náci párt lenne, de a kormánypárt mentalitása és gondolkodása szerinte „utat nyitott az újnáciknak".

A tisztviselők tombolása

Szerinte veszélyt jelent az is, hogy a következő kabinetnek az Orbán-kormány által kinevezett közjogi tisztségviselőkkel kell együttműködnie. „Én láttam, hogy milyen, amikor tombol a csalódott jobboldal, amikor az államigazgatás egy része szembejön a kormánnyal. El tudom képzelni, milyen az, amikor a jegybankelnöktől a legfőbb ügyészig (...) mindenki azon ügyködik, hogy a kormány bukjon" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy Magyarországon ma szerinte önkényuralom van, mert az alkotmányos szabályok helyett kizárólag Orbán Viktor akarata érvényesül. A kormánypártok legújabb alkotmánymódosító javaslata még a mérsékelt jobboldaliakat is meg kell hogy győzze: nincs jogállam, mert a kormány saját érdekei szerint alakítja át jogi kereteket - hangsúlyozta.

Az MSZP képviseletében megjelent Horváth Csaba alelnök és Molnár Zsolt, a szocialista párt budapesti elnöke is, akiket Gyurcsány Ferenc külön köszöntött. Utalt arra, hogy noha voltak vitái a szocialista párt vezetőivel, ezek miatt végül el is hagyta az MSZP-t, és a nézetkülönbségek egy része máig fennmaradt, eszébe sem jut, hogy nyilatkozataival gyengítse, hiteltelenítse akár a szocialista pártot, akár az Együtt 2014-et, mert a legfontosabb célban, a kormányváltásban egyetértenek.