Több mint tíz órán át foglalták a Fidesz székházát

2013.03.07. 16:53 Módosítva: 2013.03.07. 22:14
Az Alkotmánybíróság épülete előtt ért véget a csütörtöki demonstráció, ami során több mint tíz órán át foglalta el több tucat aktivista a Fidesz Lendvay utcai székházát, tiltakozván a tervezett alaptörvény-módosítás ellen. Majd este nyolc óra után, a székházat elhagyva Budára vonultak. Napközben kormánypári ellentüntetők is felbukkantak a Lendvay utcában. Az először idősebbekből álló csoport keménykedett egy ideig, majd hangos politikai vitában próbálta megvédeni a kormánypártot a székházfoglalók érveivel szemben. A biztonságiak csapdába ejtették a házfoglalók egy részét.

A Fidesz-székház feladása után Budára, az Alkotmánybírósághoz vonult át párszáz tüntető. Az alkotmány módosítása ellen tiltakozók - köztük ellenzéki mozgalmak tagjai - még a délelőtt ostromolták meg a Fidesz Lendvay utcai székházát, ahol két erkélyt is elfoglaltak. Késő délután már Fidesz-szimpatizánsok hangoskodó csoportja jelent meg a helyszínen, hogy megvédje a kormánypárt székházát az alkotmányosságért tüntető fiataloktól. Az egész napos tiltakozás végül este 10 után, az Alkotmánybíróság épülete előtt ért véget.

A fideszesek, akik szemben a székházfoglalókkal szinte kizárólag az idősebb korosztályhoz tartoznak, egy nagy „Gyászol a nemzet, hazaárulóktól szenved” feliratú transzparenst állítottak fel az utcában. A transzparensen Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kettősportréja mellett szocialista politikusok képei láthatóak. A székház elleni koradélutáni akció után Bencsik András, a Békemenet főszervezője felhívást tett közzé, hogy minél többen menjenek személyesen a helyszínre "rokonszenvüket kifejezni" a kormány, illetve az épületben rekedtek felé.

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint a Fidesz-szimpatizánsok nagy energiával kezdtek bele az utcai csetepaté erőviszonyainak átalakításába, és néha kisebb fokú tettlegességig vitték az ellentáborral szembeni fellépésüket. Több fiataltól elvették a kormányt és a Fideszt bíráló transzparensét, lökdösődtek, és elállták az utat a székházhoz érkező újabb tüntetők előtt.

A tüntetők elfoglalták a székház erkélyét, és hangosbeszélőkben hasonlították össze a Fidesz választási ígéreteit a legutóbbi alkotmánymódosításokkal.

Később a nagyszámban kivezényelt rendőrség sorfalat vont a két tábor közé. A székházfoglalók így lényegében bentrekedtek az udvaron. A székházat belülről a Valton Security kigyúrt emberei védik, az erősítésük délután érkezett.

A biztonsági őrök 17 óra után egy csellel az utcáról rázárták a házfoglalók egy részére a székház utcai vaskapuját, így egy 50-60 fősre becsülhető tűntetői csoport bentrekedt az udvaron.

Csak promóció szombatra

Az Index információi szerint a Lendvay utcai székház elfoglalását az akcióban résztvevő társaság valójában csak egy nagyobb méretű szombati alkotmányvédő demonstráció promóciójának szánta. Az Alkotmány nem játék! mottójú tiltakozó megmozdulás szombatra van betervezve az Alkotmány utcába a parlament elé.

A mai akcióval, és többek között a Fidesz-székházra kifüggesztett Alkotmány nem játék! feliratú molinóval erre akarták felhívni a figyelmet. A szervezők viszont arra számítottak, hogy gyors és kemény rendőrségi fellépés befejezett házfoglalással kerülnek majd be a hírekbe. A rendőrség azonban nem lépett közbe, egyetlen tüntetőt állítottak elő csupán, így felborult az eredeti terv.

Közben egyre növekszik mindkét tábor létszáma, kisebb csoportokban, kész transzparensekkel érkeznek a Fidesz-szimpatizánsok. Volt olyan tüntető, aki azt állította tudósítonknak, ők is addig maradnak, amíg a házfoglalók. A jelek szerint akár késő éjszakáig elhúzódhatnak a Lendvay utcai események.

18.30-ra megduplázódott a tömeg, az egész utca megtelt. Tudósítónk szerint mostanra többen lettek a békemenetesek, mint az alkotmányosságért tüntetők, és határozottan élesedett a hangulat, állandósult a kiabálás. A bentrenkedt házfoglalók viszont továbbra is elszántnak tűnnek, azt állították, hogy addig maradnak, amíg a parlament vissza nem vonja a negyedik alkotmánymódosítást, "ha szükséges, akár hetekig is".

Elfoglaltak egy újabb erkélyt a tüntetők, ahol azonnal megafonállást alakítottak ki. A házfoglalók egész délután régi Orbán-beszédekből és korai Fidesz-dokumentumokból citáltak okulásként. Az új erkélyről egy 1990-es Orbán-beszéd részleteit olvasták fel. Megafonja időközben a másik oldalnak is lett, ők "Hajrá Magyarország"-ot és "Komcsik hazá"-t skandáltak, de ezekkel tulajdonképp a házfoglalók is egyetértettek, így néha közös kiabálás alakult ki.

Este eszkalálódhat a helyzet: a HaHa bejelentése szerint 20 órára szimpátiatüntetésre hívta az embereket.

19.50-kor még nem növekedett a tüntetők száma, inkább kis mértékben csökkent. A hahások egyelőre nem jöttek meg, a házfoglalók két erkélyről megafonoznak. Azt is kiabálták, hogy Kubatov Gábor pártigazgató a tünetés közben bent eligazítást tartott. Kubatov a Ferencváros elnöke, a Fidesz-székházhoz délután kivezényelt őrzővédők között pedig a Facebookon több fradis securitys arcot is beazonosítottak.

20.30-kor hirtelen vége lett a foglalásnak, a támogatók oldaláról nagy taps közepette mindenki kijött az udvarról, elhagyták az erkélyeket. Majd elindultak a Lendvay utcán, hogy a Budán található Alkotmánybírósaghoz vonuljanak. A néhány száz fős demonstráló csoport - rendőri sorfal mellett - az Andrássy útra tért rá, ahol az úttesten, a külső sávban haladtak, és azt skandálták, hogy "Alkotmányt!, demokráciát, jogállamot!" A Lendvay utcában csak kis csoportok maradtak, de ott szükebb körben is tovább folyt a vita.

21.45-kor elérte a menet a Lánchidat, amit teljesen lezárt a forgalom elől a rendőrség. A tüntetők zavartalanul jutottak át Budára. Időközben szereztek fáklyákat is.

Az Alkotmánybíróság épülete elé érve előbb a délelőtti foglalás egyik szervezője, majd Tamás Gáspár Miklós filozófus beszélt röviden a tömeghez. TGM szerint a fiatalok lehetnek képesek arra, hogy helyreállítsák a szabadságot Magyarországon. Mint elmondta, fontos, hogy ne az alaptörvény előtti alkotmányhoz térjünk vissza, ami megengedte, hogy létrejöhessen a mostani helyzet, azaz  a jogállamiság lebontása. TGM megköszönte a fiataloknak, hogy megteszik most azt, amit már régóta meg kellett volna az ország lakosainak tenniük. Beszéde után egy szervező bejelentette a demonstráció végét, egyben pedig mindenkit arra kért, hogy menjen el a szombat délutáni tüntetésre. A pár száz fős tömeg ezután oszlani kezdett, az emberek elindultak hazafele.

Közben a Fidesz Facebook-oldalán is zajlik a székházügy értékelése. Miután Kocsis Máté, a párt kommunikációs vezetője szinte azonnal Bajnai Gordonnal hozta összefüggésbe az akciót, a Fidesz FB-oldalán is ebbe az irányba terelődött a felelősök keresése. Felkerült az oldalra például Misetics Bálint fotója, akit Bajnai Gordon budapesti szervezőjeként mutatnak be, mint olyat, aki részt vett „a székház ajtajának betörésében”.

Az Együtt 2014, Bajnai mozgalma közleményében „nevetségesnek” és „rémisztőnek” nevezte a Fidesz vádjait. Korábbi közleményükben egyértelműen kijelentették, hogy nincs közük a székházfoglaláshoz, és „ezt a Fidesz is tudja”.

Misetics fideszes kommentözön ellenére valójában sosem tevékenykedett Bajnai szervezetében, hanem az LMP, és a Kocsis Mátéval összetűzésbe került Város Mindenkié csoport aktivistájaként működött.  • Hírek
  • Hitelkártya