Elfogadták az alkotmánymódosítást

2013.03.11. 17:20
Bár Orbán a parlamenti felszólásában nem hozta szóba, a kormánypártok hétfő délelőtti frakcióülésén kitért arra az alkotmánymódosításra, amely miatt a múlt héten a Fidesz székházát is megtámadták. A kormányfő a képviselők figyelmébe ajánlotta Sólyomnak az alkotmánymódosítást kritizáló cikkét, valamint arra kérte a frakciót, hogy szavazza meg a tervezetet.

265 igen, 11 nem és 33 tartózkodás mellett az Országgyűlés hétfő délután elfogadta az Alaptörvény módosítását. A Jobbik képviselői zömmel tartózkodtak, de hárman az LMP-ből kivált képviselőkkel együtt nemmel szavaztak, ahogy az LMP összes képviselője is nemmel szavazott. A szocialisták, a Demokratikus Koalíció bojkottálta a szavazást. Eközben a Parlament épülete előtt körülbelül 200-an tüntetnek az alapjogsértőnek és jogállamellenesnek tartott módosítás ellen. Az Alaptörvény módosításának részleteiről itt olvashat.

A délelőtti frakcióülés

Az Alaptörvény tervezett módosításáról Orbán Viktor kormányfő a Fidesz hétfő délelőtti, zárt frakcióülésén beszélt - mondta az Indexnek több kormánypárti képviselő. A jelenlévők szerint Orbán felszólalása mindössze néhány percig tartott, a rezsicsökkentés mellett a kormányfő a képviselők figyelmébe ajánlotta Sólyom Lászlónak a Népszabadságban megjelent hétfői cikkét, valamint arra kérte a frakciót, hogy szavazza meg az alkotmánymódosítást.

Nincs igaza Sólyomnak

Orbán szavaira eltérően emlékeztek vissza az Index által megkérdezett képviselők. Sólyom írásáról egy képviselő szerint Orbán azt mondta: Sólyomnak igaza van abban, hogy az alkotmánymódosítás fontos választóvonal, mivel kimondja, hogy az AB az Alaptörvény módosításait nem vizsgálhatja felül. Orbán szerint Sólyomnak abban már nincs igaza, hogy ez rossz lépés lenne. Egy másik jelenlévő Orbán szavaira úgy emlékezett vissza, hogy a kormányfő a frakcióülésen azt emelte ki, hogy Sólyom az Alkotmánybíróság (AB) elnökeként még amellett érvelt, hogy az AB az alkotmány szövegét nem vizsgálhatja, a mostani írásával viszont ennek ellentmond.

Sólyom László, az AB első elnöke, korábbi köztársasági elnök cikkében arról írt, hogy Áder János köztársasági elnöknek meg kell vétóznia az alkotmánymódosítást. A volt államfő szerint az Alaptörvénybe szánt szabályok többségét az AB korábban megsemmisítette, a mostani módosítás nem veszi figyelembe az AB kifogásait. Sólyom úgy véli, hogy az alkotmányt a kormánypártok eszközként használják a napi politikai céljaik eléréséhez. Nehezményezi azt is, hogy a módosítás hatályon kívül helyezi az Alaptörvény hatálybalépése előtt hozott alkotmánybírósági határozatokat.

Ki kell vágni a fát

A frakciótagok szerint Orbán arról is beszélt, hogy az alkotmánymódosítást kritizálók a múlt héten új érveket nem tudtak felhozni, a tervezetet pedig a kormánypártok korábban már átbeszélték. A kormányfő a képviselőktől kérte azt is, hogy hétfő délután szavazzák meg a javaslatot. Az egyik politikus szerint a szavazás előtti helyzetet Orbán úgy írta körül, hogy a vonal fel van festve a fára, már csak bele vágni a fejszét. A frakció ezt követően kötelező szavazást rendelt el a kérdésben, amelyet minden jelenlévő megszavazott, többek között a kormányt többször kritizáló Ángyán József is.

Orbánhoz hasonlóan a képviselők is lezártnak tekintették a kérdést, erre utalt az is, hogy a frakcióülésen az alkotmánymódosításról senki nem tett fel kérdéseket a kormányfőnek. De a képviselők erre vezették vissza azt is, hogy Orbán a hétfői napirend előtti felszólásában miért nem beszélt az alkotmánymódosításról.

A kormányfő parlamenti felszólásában kizárólag a rezsicsökkentésről beszélt, amire több ellenzéki képviselő is bekiabálással, pfujolással reagált. Egyedül Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető utalt a múlt heti kormányellenes megmozdulásokra. Parlamenti felszólásában Rogán azt mondta, hogy a magyarországi demokráciát akkor szokták megkérdőjelezni, amikor a kormány intézkedései nemzetközi érdekeket sértenek. Szerinte a bankadó mellett ilyen a mostani rezsicsökkentés is.

Gyulán is szóba került

A kormánypárti frakció egyik ismertebb tagja arról beszélt az Indexnek, hogy a Fidesz-KDNP február eleji gyulai frakcióülésén is felmerült, hogy az alkotmánymódosítás tiltakozásokat vált ki. A politikus szerint Orbán akkor azt mondta, hasonló megmozdulásokra fog számítani, mint amikor tavaly januárban az alaptörvény hatályba lépésekor az Operaház előtti tüntetés volt. Orbán – a forrás szerint – a gyulai frakcióülésen szintén a rezsicsökkentés okozta érdeksérelmekre vezette vissza a várható tüntetéseket.

A módosítás miatt csütörtökön tüntetők a Fidesz-székházat is megrohamozták, szombaton pedig több ezren vettek részt a civil szervezetek által szervezett fővárosi tüntetésen. A javaslat miatt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke aggályokat fogalmazott meg, pénteken erről telefonon beszélt Orbánnal, majd levelet is küldött a magyar kormányfőnek.