Fellegi Tamás a Kocka-projekten dolgozik

2013.03.22. 16:27
Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter és IMF-főtárgyaló tavalyi távozása után a miniszterelnök tanácsadója maradt, és egyben saját nemzetközi tanácsadó cégét is építi. Fellegi cége most a Duna-partra tervezett Rubik-kocka formájú épület nemzetközi tervpályázatának kommunikációs feladatait kapta meg.

Az IMF-fel folytatott tárgyalásokat vezető Fellegi Tamás közel egy éve, 2012. május 9-én kérte felmentését tárca nélküli miniszteri posztjáról. Azóta nem sokat lehetett hallani róla. Idén februárban tanúként szólalt fel az amerikai képviselőház külügyi bizottságának egyik albizottságában, amely az európai antiszemitizmus helyzetét vizsgálta. Fellegi itt egyértelművé tette, hogy Magyarországon a demokrata erők szemben állnak az antiszemitizmussal és világos demarkációs vonal húzódik a Jobbik, illetve a jobbközép kormány és a magyar politikai fősodor többi pártja között.

Fellegi lemondásakor azt írta Orbán Viktornak, hogy szeretne visszatérni a nemzetközi üzleti életbe. Folytatni akarja azt a pályát, amely az elmúlt közel húsz évben sok örömet és sikert hozott számára. Orbán megköszönte Felleginek, hogy helyt állt "az országgal szemben indított spekulációs hullámok, politikai és médiatámadások, az ország szuverenitását korlátozni akaró nemzetközi politikai kísérletek közepette”. A miniszterelnök a távozó minisztert tanácsadójának kérte fel, hogy a nemzetközi üzleti és politikai színtéren szerzett kapcsolatait továbbra is hasznosítsa Magyarország érdekében.

Felélesztette az Euroatlanticot

Fellegi tavaly felélesztette régi nemzetközi tanácsadó cégét, az Euroatlanticot. Úgy tudjuk, ideje nagy részét ezért emiatt most is külföldön tölti. A bécsi székhelyű, de budapesti, római és New York-i irodával is rendelkező cég honlapja szerint egyesült államokbeli tanácsadócégekkel partnerségben befektetési, kommunikációs és PR-tanácsadást végez. A cég honlapja szerint kormányoknak és kormányzati szervezeteknek, befektetőknek, energiacégeknek, multinacionális cégeknek, IT- és telekommunikációs vállalatoknak nyújtanak tanácsadást.

Megkerestük a céget, ahonnan egy udvarias és rövid választ kaptunk. Eszerint az Euroatlantic Solutions legfontosabb tevékenységi területei a kommunikációs, a jogi és szabályozói, illetve a befektetői és üzletviteli tanácsadás. Mint írták, magáncégként munkájuk bizalmas jellegű, ezért bővebb információt nem kívánnak adni sem ügyfeleikről, sem jelenleg futó projektjeikről.

A kormányszóvivő sajtófőnöke ugyanakkor kérdésünkre megerősítette: Fellegi Tamás miniszterelnöki megbízottként is dolgozik, és ezért juttatást is kap. Hamarosan a cég is formális kapcsolatba kerül a magyar kormánnyal. Az Euroatlantic nyerte el ugyanis azt a közbeszerzést, amelyet Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos titkársága és a Miniszterelnökség írt ki a Rubik-kockát formázó Duna-parti múzeum nemzetközi építészeti tervpályázat előkészítéséhez kötődő kommunikációs feladatokra. A vállalkozási szerződés aláírása folyamatban van, közölte a kormányszóvivő sajtófőnöke.

Az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató, Rubik-kocka alakú épület a Rákóczi híd budai hídfőjénél 2017-re épülne meg. Az épületre nemzetközi építészeti pályázatot írnak ki, melynek zsűrijében Rubik Ernő is helyet kap. Az előzetes koncepcióban egy 10-20 ezer négyzetméteres kulturális központ szerepel, a beruházás várhatóan 2014 és 2017 között zajlik le.

Gázárképlet, kommunikáció, média

Az Euroatlanticnak már volt hasonló megbízása. A Fellegi által 1995-ben alapított cég a Figyelőben megjelent portré szerint 2001-ben a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Informatikai Kormánybiztosság kommunikációs irodáját működtette. Fellegiről köztudott, hogy több évtizedes barátság fűzte Stumpf Istvánhoz, a kancellária akkori vetetőjéhez. A cég Stumpfnak is írt beszédeket, de a félmilliárdos keretösszeg 80 százalékát alvállalkozóknak fizették ki. A pénz a 2002-es választások idejére elfogyott, ezért a már elvesztett választások után, 2002 májusában további 250 millióval emelték a kommunikációs iroda büdzséjét. Az ügyletet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az adóhatóság és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium is vizsgálta, de nem marasztalták el a céget. Bár az új kormány a választások után a kifizetéseket leállította, később a kormánybiztosság jogutódja minden számlát maradéktalanul kifizetett.

A cég a Horn-kormány idején édesipari és jövedéki termékek (dohány, ital, benzin) értékesítőinek lobbizott a magyar kormánynál. Fellegi 1996-ban kiszállt a cégből és a a Matáv ágazati igazgatója, majd szabályozói ügyekért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese lett. 2000 nyarától ismét visszatért a cégbe, amely rt.-ként és kft.-ként is működött. A társaság az első Orbán-kormány idején a Boston Consulting Grouppal közösen dolgoztak például a Mol megbízásából a gázárképlet kialakításán. A cég adott tanácsokat a Paksi Atomerőműnek, illetve az állami vagyonkezelőnek is például a Malév sikertelen privatizációja kapcsán. A cég ebben az időben dolgozott a Microsoftnak is a magyar állammal közös Campus-szerződés létrehozásán.

Fellegi Tamás 2002 után leginkább médiavállalkozásai révén vált ismertté. Az Infocenter egykori többségi tulajdonosaként érdekeltsége volt a Heti Válaszban, a Lánchíd Rádióban, illetve áttételesen a Class FM kereskedelmi rádióban is.