Titokban ünnepelte születésnapját a Fidesz

2013.03.29. 10:59

Egy nappal a huszonötödik születésnapja előtt, péntek délelőtt emlékeztek a párt megalakulására a Fidesz alapítói. Az eseményt sehol nem hirdették, a párt honlapján sem lelhető fel. Az eseményről csak egy a Fidesz által a távirati irodához péntek délben eljuttatott közlemény tanúskodik, melyben azt írják, hogy az alapítók szerint a szövetség alapértékei nem változtak.

Deutsch Tamás az Indexnek a megemlékezésről elmondta, hogy Nagypéntek miatt nem volt torta, csak narancslé és egy jó beszélgetés. Azt a politikus se tudta megmondani, hogy miért volt zárt a rendezvény. Viszont azt elárulta, hogy a párt semmiféle programmal nem készül szombatra, a párt tényleges születésnapjára.

A születésnapon viszont tüntetésre készülnek azok a civilek, akik már korábban is a párt székházánál tiltakoztak az alaptörvény módosítása ellen. Az akkor a Lendvay utcai székház udvarát és előterét elfoglaló aktivisták közül kettőt éppen péntek reggel állítottak elő a rendőrök. Birtalan Gergő, az egyik előállított aktivista az Indexnek elmondta, hogy reggel hétkor kopogtattak otthonában a rendőrök, majd előállították és bevitték a kapitányságra. A rendőrségen gyanúsítottként hallgatták ki a csoportosan elkövetett garázdaság ügyében.

Birtalan elmondta, hogy nem tett vallomást, ezért rabosították majd utána kiengedték. Elmondása szerint a rendőrök végig teljesen korrekten viselkedtek vele, azt tették, ami a munkájuk volt, ugyanakkor ha kapott volna idézést, akkor magától is megjelent volna a rendőrségen.

Március 7-én több tucat aktivista több mint tíz órán át foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarát és előterét. A fiatal aktivisták az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak. A foglalók a kukából a Fidesz rendszerváltás éveiből származó programját ásták elő, és abból olvastak fel részleteket, miközben ellentüntetők is megjelentek a helyszínen. A Fidesz vezetői némi gondolkodás után végül úgy döntöttek, hogy feljelentést tesznek a foglalók ellen. Selmeczi Gabriella szerint a Fidesz tartozik a székháznál történteket elítélő embereknek azzal, hogy feljelentést tesz azok ellen, akik behatoltak egy magánterületre, és ott agresszíven viselkedtek.

Az aktivisták szerint viszont a Fidesz a feljelentéssel csak el akarja terelni a figyelmet a jogállam leépítéséről. A civilek éppen szombatra szerveznek újabb tüntetést a Fidesz székháza elé, Mostantól az önkény ellen! címmel. Az időpontválasztást az indokolta, hogy a párt éppen szombaton ünnepelte volna huszonötödik születésnapját, az alaptörvény negyedik módosítása pedig április 1-én lép hatályba.