Feljelenti a székházfoglalókat a Fidesz

MTI/Index
2013.03.13. 15:53
Feljelentést tesz a Fidesz ismeretlen tettesek ellen a budapesti, Lendvay utcai pártszékház udvarának múlt heti elfoglalásánál történtek miatt. A foglalók viszont úgy látják, a párt csak el akarja terelni a figyelmet a jogállam leépítéséről.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján közölte, azért tesznek feljelentést, mert a tüntetők megtámadták a kormánypárt székházát, erőszakosan behatoltak az épületbe, betörték az ajtót, az üveget, felmásztak az erkélyre, megrémítve mindezzel az ott dolgozókat. A szóvivő kirívónak nevezte a történteket, mint fogalmazott, a demokratikus intézményrendszert támadták meg.

Selmeczi Gabriella hozzátette, a Fidesz tartozik a székháznál történteket elítélő embereknek azzal, hogy feljelentést tesz azok ellen, akik behatoltak egy magánterületre, és ott agresszíven viselkedtek. Megjegyezte, számos bizonyíték áll rendelkezésre, hiszen sokan lefényképezték, illetve videóra vették az eseményeket.

Szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a székház területére bemászó aktivisták is. A képviselői irodaház épülete előtt több tucatnyian jelentek meg. Véleményük szerint a Fidesz a feljelentéssel csak el akarja terelni a figyelmet a jogállam leépítéséről. A sajtótájékoztatón nem kívántak foglalkozni a Fidesz vádjaival, hanem ismét ismertették, mi a problémájuk az alaptörvény módosításával. Újságírói kérdésre elmondták azt is, hogy akciójuk állampolgári kezdeményezés eredménye volt, amit semmilyen politikai erő nem támogatott. Többen transzparenseket is tartottak fel, például “Önök a székházukat védik, mi a demokráciát” felirattal.

Március 7-én több tucat aktivista több mint tíz órán át foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházának udvarát és előterét. A fiatal aktivisták az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak. A foglalók a kukából a Fidesz rendszerváltás éveiből származó programját ásták elő, és abból olvastak fel részleteket, miközben ellentüntetők is megjelentek a helyszínen.

A tüntetők végül estére hagyták el a székházat, majd az odaérkező szimpatizánsaikkal közösen az Alkotmánybíróság épülete elé vonultak. Másnap Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója levélben fordult a párt tagjaihoz, segítséget kérve egy pártőrség felállításához. Kubatov a levelében arról írt, hogy az épületbe betörő diákok „ törtek-zúztak, bántalmazták a székház dolgozóit, többek között megrúgtak egy női munkatársat is. Nem voltak tekintettel a ház idős dolgozóira sem, akik megrémültek a soha nem látott durvaság láttán.” A pártigazgató mindehhez azt is hozzátette, hogy a Fidesz, bár megtehette volna, de nem kérte a rendőrség beavatkozását.

Kubatov valóban nem a rendőrség segítségét kérte, A székházat kigyúrt őrök védték, a párt állítása szerint egy biztonsági protokoll alapján riasztottak egy közelebbről meg nem nevezett őrzővédő vállalkozást. A cég hozott magával húsz embert, akik kora délutántól átvették a ház és az udvar védelmét, este pedig ők voltak azok, akik a tüntetőkre rázárták a székház udvari vaskapuját. Az volt a cél, hogy lehetőleg erőszak nélkül, kizárólag demonstratívan, "vizuális elrettentéssel" oldják meg az ügyet, ezért hívták a legkigyúrtabb embereket. Egyikükről utólag kiderült, hogy munkaadója meggyilkolása miatt 10 évet töltött börtönben,