Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tényleges életfogytot kapott Bándy Kata gyilkosa

2013.04.05. 13:05

Fegyházban letöltendő tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Bándy Kata gyilkosát első fokon a Pécsi Törvényszék Bándy Kata aljas indokból elkövetett meggyilkolásáért és kifosztásáért P. Lászlót pénteken, a büntetőper ötödik tárgyalási napján. Az ítélet azt jelenti, hogy P. László élete végéig börtönben marad. A férfit 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, emellett meg kell térítenie 12,5 millió forint bűnügyi költséget, és 28 960 forintos vagyonelkobzást is kapott.

Börtön helyett P.-nek halmazati büntetésként kell fegyházban ülnie. Azért döntött így a bíróság, mert a áldozata meggyilkolásakor épp próbára volt bocsátva egy korábbi cselekmény miatt, továbbá ki is fosztotta Bándy Katát.

A pécsi rendőrségi pszichológus tavaly július 7-ről 8-ra virradó éjszaka tűnt el, miután egyedül indult haza egy szórakozóhelyről. Eltűnése után szerettei a Facebookon kértek segítséget, a lány keresése elképesztő tömegeket mozgatott meg. Bándy Katát néhány nappal később megtalálták holtan. P. Lászlót július 15-én fogták el.

A gyilkosság és a feltételezett tettes kiléte hatalmas indulatokat kavart, mert Bándy Kata csinos, fiatal, a rendőrségnek dolgozó nő volt, a Facebook-generáció tagja, P. László pedig büntetett előéletű, drogfogyasztó cigány férfi. Sokan a halálbüntetés visszaállítását követelték.

A fegyházban letöltendő tényleges életfigytiglani szabadságvesztés (TÉSZ) a magyar büntetőjog szerint kiszabható legsúlyosabb büntetés: az elítélt – hacsak a törvény időközben nem változik – soha nem helyezhető szabadlábra. A TÉSZ-re ítélteket a Csillag börtönben őrzik Szegeden, egy speciális, elkülönített részlegben, magánzárkákban.

Mivel a TÉSZ-nél súlyosabb ítélet nincs, az itt őrzöttekre különleges szabályok vonatkoznak, ugyanis ők már "büntetlenül" követhetnének el további bűncselekményeket. Kilátástalan helyzetük miatt a TÉSZ-es elítéltek semmivel sem motiválhatók, ezért ezt a büntetést a szakmában sokan embertelennek tartják. A társadalomban azonban nagy a támogatottsága, mivel a legtöbben úgy vélik, hogy bizonyos bűnök elkövetőit semmilyen körülmények között nem szabad emberek közé engedni.

A büntetőper február 18-án kezdődött a Pécsi Törvényszéken. A tárgyalások eseményeiről és az ügy legfontosabb kérdéseiről készült összefoglalónkat itt találja, a Velvet folyamatos tudósítása az ítélethirdetésről itt olvasható.