Tömegszemináriumok lesznek az ELTE BTK-n

2013.04.18. 06:42 Módosítva: 2013.04.18. 08:31

Nemcsak az általános iskolákban emelkedhetnek az osztálylétszámok, hanem az állami támogatás drasztikus csökkentése miatt az egyetemeken is. Információink szerint az ELTE Bölcsészettudományi Karán nemrég arról tartottak értekezletet, hogy hogyan készüljenek fel kevesebb oktatóval a szeptembertől induló tanévre. A bölcsészkar vezetése júliusig 21 oktató elbocsátására kényszerül, mivel az ELTE állami támogatása ebben az évben 4,5 milliárd forinttal csökkent.

A hallgatók oktatását így szeptembertől kevesebb tanárral kell megoldani. Az értekezleten ezért felmerült, hogy az eddig megszokott 20 fő körüli szemináriumok helyett 30-40 fős szemináriumok is lehetnek. A kurzusokra való jelentkezéseknél ezért a mostaninál gyakrabban kellene majd sorsolni a diákokat a jelentkezési sorrendek alapján.

Ez a hallgatók életét igencsak megnehezítené az egymásra épülő kurzusoknál. Ha valaki a sorsoláson nem kerül be egy szemináriumra, azt csak a következő félévben tudná fölvenni, így tanulmányai elnyúlnának.

Információink szerint az értekezleten az is szóba került, hogy a termek jelentős része nem alkalmas nagyobb létszámú szemináriumok megtartására. Az ELTE ráadásul bizonyos épületek és épületrészek bérbeadására is kényszerül.

Az ügyben kerestük Dezső Tamást, a bölcsészkar dékánját, de nem sikerült elérni. Fábri György, az ELTE rektorhelyettese kérdésünkre azt mondta: a bölcsészkar belső ügyeit nem ismeri, a megszorítások miatt viszont az egész egyetemen mindenhol folyamatosan gondolkodnak a következő évről, próbálnak új stratégiát kidolgozni, mindemellett sok rémhír és félreértés is terjed.

Az ELTE-nek erre az évre van élő és tartható költségvetése, így a szeptembertől induló tanév megkezdését semmi sem fenyegeti, hangsúlyozta Fábri. A 30 ezer hallgatónak minden tanév elején mintegy 30 ezer kurzust hirdetnek meg. Még ha a kurzusok száma valamelyest csökkenni is fog, 21 oktató elbocsátása egy ilyen nagyüzemben nem okoz drámai hatást.

A rektorhelyettes nem zárta ki ugyanakkor, hogy egyes karokon vagy tanszékeken a szemináriumok létszáma emelkedhet. A hallgatók jelentkezési sorrend alapján való besorolása azonban eddig sem volt ismeretlen az ELTE-n, a népszerű órákra eddig is így kerülhettek be hallgatók túljelentkezés esetén – mondta Fábri György. A rektorhelyettes hangsúlyozta: minden ingatlanunk kihasznált, az pedig eddig is gyakorlat volt, hogy egyes időszakokban vagy funkciókra hasznosítják az éppen szabadon lévő termeket vagy épületrészeket.