Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Titkosak a Századvég-tanulmányok

2013.04.23. 16:22
Másodfokon nem nyilvánosak a Századvég-tanulmányok. A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és nem kötelezi nyilvánosságra hozni a MALÉV pénzügyi helyzetéről és a magyar-kínai kapcsolatokról szóló tanulmányt.

„Meglepő fordulatnak” nevezte a Társaság a Szabadságjodokért azt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla megáltoztatta az elsőfokú bíróság döntését, hogy legyenek nyilvánosak a Századvég-tanulmányok. A TASZ ősszel indított pert a MALÉV pénzügyi helyzetének rendezéséről és a magyar-kínai kormánybiztosi feladatokról szóló tanulmányok nyilvánosságra hozataláért.

A Századvég-csoportnak (amely a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-ből, a Századvég Alapítványból és a Strategopolis Kft. áll) három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra.

A TASZ a tanulmányok tartalmát szeretné megismerni, mivel szerintük ezek közérdekű adatokat tartalmaznak. Első fokon pert nyertek a jogvédők, a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Fejlesztési Minisztériumot, hogy adja ki a tanulmányokat.

Másod fokon azonban a bíróság úgy döntött, hogy az NFM nem adatkezelő, a tanulmányok a minisztériumban nem feltétlenül találhatóak meg. A bíróság döntése szerint, mivel a tanulmányok témájáról a Miniszterelnökség dönt, ez a szerv az adatkezelő, a tanulmányokat innen kell igényelni. A TASZ mérlegeli, hogy a Kúria elé vigye az ügyet, vagy előlről kezdje a Miniszterelnökségen. „Szerencsére az már biztos, hogy abban a perben nem hivatkozhatnak arra, hogy a Miniszterelnökség nem adatkezelő, mivel a mai tárgyaláson az NFM jogi képviselője becsatolta Lázár János államtitkár friss, tegnapi keltezésű feljegyzését, melyben elismeri az általa vezetett szerv adatkezelői minőségét” – írja a TASZ.

Baráti cégek

A Századvég-csoport sok szálon kötődik a kormányzathoz. A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, az első Orbán-kormány minisztere, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány mostani elnöke Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból.

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?