Jolán
2 °C
4 °C

Elköltözött az ellenzéki sasfészek

2013.04.28. 20:29 Módosítva: 2013-04-28 21:25:49
Száz-százötven fős menet költöztette az ellenzéki civil ellenállás bázisaként számon tartott Sirály kulturális központot. Többen azt skandálták, hogy a forradalom elköltözött. Az új, Vas utcai új helyen jogilag biztosított a működés.

Elköltözött az ellenzéki civil szervezkedés egyik központja számon tartott Sirály. Az új hely a Vas utcában, a Roham bárban van. A kulturális központnak hosszú csatározás és hatósági beavatkozás után kellett elhagynia a Király utcai ingatlant. Egyebek mellett itt kezdték el a Millát és Hallgatói Hálózatot is szervezni, valamint itt találták ki a Fidesz-székház elfoglalásának ötletét.

A Sirályt működtető Marom Klub Egyesület szervezőinek sikerült egy alapvetően unalmas és szomorú eseményből vidám, és bizakodó hangulatú felvonulást szervezneiük. Schönberger Ádám, az egyesület elnöke elmondta, hogy ők keresték meg a Roham bár tulajdonosait, és állapodtak meg a költözésről. A vezető szerint a Vas utcában is hasonló programokat szerveztek korábban és a közönségben is volt átfedés, az utóbbi időkben azonban gondjaik akadtak a kulturális események megszervezésével. A Marom egyesületet egy tagja segítette, hogy be tudják vásárolni magukat a Rohamba.

Bernáth László aktivista a felvonulás elején a Király utcai Sirály emeletéről felsorolta, hogy milyen programokat szerveztek korábban a helyre. Szerinte a hely legfontosabb értékei a szabadság, a nyitottság, a befogadás és az ellenállás.

A menet ezután elindult a Vas utca felé. Magukkal vittek különböző tárgyakat a Sirályból. Volt, aki széket, volt, aki könyveket, de olyan is volt, aki függönyöket. Előkerültek az utóbbi egy év tüntetéseinek fontosabb kellékei: Fekete Györgyös, rezsimcsökkentős, demokráciát követelő transzparensek. A menetben feltűntek a Hallgatói Hálózát, a Milla és a Budapest Pride aktivistái is. A felvonulást a HaHA tüntetésekről megismert dobosok vezették.

A Kis Diófa utcai Kisüzem előtt megállt a menet, hogy meghallgassa a Puszi zenekar koncertjét. Itt alakult ki talán a legnagyobb buli, többen elkezdtek táncolni a Sirályból elhozott székeken állva. Tiltakozóknak azonban sikerült két kisgyerekes anyát egy Nagy Diófa utcai ház egyik erkélyéről egy pohár vízzel leönteni.

A nyolcadik kerületbe érve a felvonulók „Szia, Máté!” felkiálltással üdvözölték Kocsis Máté kerületi polgármestert. Kocsis a Fidesz kommunkációs igazgatójaként is megjelent  a Fidesz-székház elfoglalásakor, így érthető a konfliktus a sirályosok és az önkormányzati vezető között.

Az egyik ismert vezető ellenzéki aktivista elmondta: reméli, itt vonulnak Magyarország következő vezetői. Több megkérdezett szerint is jó hangulató volt a menet. Elmondták, hogy bizakodóak, hogy az új helyen békésen tud működni a kulturális központ.

A vonulás a Roham bár előtt fejeződött be. Walter Richárd szervező arra kérte a résztvevőket, hogy segítsenek kitalálni az új hely új nevét. A szervezők azt ígérik, továbbra is folytatják a Sirályban elkezdett munkát, és részt kívánnak venni az ellenzéki ellenállás szervezésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?