Kósa: Menekültek lepték el Debrecent

2013.05.21. 20:20

Új eljárást tesz lehetővé a menekültügyi kérelmek elbírálásában az a törvényjavaslat, amelyet a héten tárgyal az Országgyűlés – közölte Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen fideszes polgármestere sajtótájékoztatón kedden. Az új szabályozás szerint a jövőben menekültügyi őrizetbe lehet venni bárkit egyedi döntés alapján – ismertette a politikus a debreceni menekülttábor bejáratánál.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a szigorítást az teszi szükségessé, hogy a szerinte túl liberális szabályozás miatt január elsejétől megháromszorozódott a menekültek száma, és Kósa szerint több lett a menekültek által Debrecenben elkövetett szabályértés és bűncselekmény.

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy ez év január elseje előtt a korábbi szabályozás szerint mindenkit menekültügyi őrizetbe vettek kérelme elbírálásáig. Ezt az eljárást az Európai Unió menekültügyi biztosa és az ENSZ is kifogásolta, mondván: nem lehet vélelmezni, hogy minden menekült bűnöző. A kifogásolt szabályozást Magyarország január elsejével megszüntette, azóta minden menekült szabadon mozoghat a kérelme elbírálásáig.

„Ami most van, az tarthatatlan″ – jegyezte meg a polgármester, aki elmondta: szerinte az idén nagymértékben megnőtt a menekültek által elkövetett bűncselekmények száma, és a menekülttábor környékén nem érzik biztonságban magukat az ott lakók.

Kósa szerint gyakran külföldi diákoknak adják ki magukat a menekültek a város szórakozóhelyein, majd fizetés nélkül távoznak, sőt, az utcán is zaklatják az embereket. Kósa szerint Magyarország „ezután is eleget tesz a humanitárius és emberiességi szempontoknak, de egy kis ország nem tud ellátni ekkora menekültáradatot″.

Kósa szerint sokszor bűnbandák szállítják az országba a menekülteket, „de nem azért, mert Magyarország vonzó célpont, hanem tudnak a liberális szabályozásról″. A politikus abban bízik, hogy a szigorítás híre futótűzként terjed majd, Magyarországot pedig „nem lehet bűnözők célpontjává tenni″.

Kósa Lajos végül bejelentette: a belügyminiszterrel és a belügyminisztériumi államtitkárral folytatott egyeztetések eredményeként az új törvény életbelépéséig tovább erősítik a rendőri szolgálatot a debreceni menekülttábor környékén.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az Indexnek elmondta: Kósa Lajos debreceni polgármesterként pontosan ismeri az 1996 óta működő debreceni menekültügyi befogadóállomás történetét. Az, hogy jelenleg 900 ember tartózkodik ott, nem újszerű helyzet, korábban is kialakult hasonló például bosnyák és koszovói menekültek tömeges érkezésekor. Ezzel együtt Pardavi szerint a túlzsúfoltság magukra az ott élőkre rója a legnagyobb terhet.

A befogadóállomáson alapvetően menedékkérők tartózkodnak, mert az elismert menekültek, azaz akik megkapták a menekült státuszt a magyar hatóságoktól, a magyar állampolgárokéval megegyező jogokkal tartózkodhatnak az országban, így szabadon mozoghatnak.

Pardavi elmondta: szerinte Kósa Lajos a Jobbik-szavazóknak akart kedvezni a menekültek elleni hangulatot keltve, mivel a Jobbik éppen szombaton tartott demonstrációt a befogadó állomás és a külföldiek ellen. Az év eleje óta az ENSZ Menekültügyi Főbizottság és az Európai Bizottság kritikája miatt a menedékkérők többsége nem kerül idegenrendészeti őrizetbe, de a Kósa által ismertett friss törvényjavaslat a gyakorlatban szinte ugyanolyan hatású menekültügyi őrizetet vezetne be.