TGM-et kiátkozta a baloldal Orbán miatt

2013.05.22. 13:06

Tamás Gáspár Miklóst kiátkozta a baloldal, miután másfél hete korrektnek nevezte, hogy Orbán Viktor megfogadta tanácsát és elment a rendőrségi őrszobán agyonvert Bara József sírjához egy szál virággal, olvasható a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban. A lapnak a marxista filozófus azt mondta: „akik egész nap nyafognak, hogy milyen szörnyű megosztottság van az országban, abban a másodpercben, amikor valaki egy kicsit átkiabál a szakadék fölött, azonnal őrjöngeni kezdenek".

„Ha valaki kifogásolja, álláspontja csak úgy értelmes, ha azt is kimondja: az emberi jogok nem számítanak, a rendőri önkény helyénvaló" - mondta. A filozófus szerint valójában azért támadták őt a baloldalról, mert az antiorbánizmus nem politikai irányzat, hanem vallás.

A filozófus két hete nyílt levélbe kérte Orbán Viktort: vigyen egy szál virágot a rendőrök által halálra vert Bara József sírjára. Miután a miniszterelnök teljesítette a kérést, még egy kávéra is meginvitálta a filozófust. TGM ezt kedves gesztusnek nevezte, de még mindig nem döntötte el, elmegy-e kávézni a kormányfővel.

A filozófus egyébként Orbán kormányzását „nemzeti tragédiának" tartja, noha azt elismeri, hogy most nagyobb a rend, mint a korábbi kormányzatok alatt volt. Az interjúban kifejti: az emberek is érzik, hogy nincs valós alternatíva, így aztán az unalomfaktor a legerősebb a mai politikában. Szerinte Bajnai Gordon legalább annyira unalmas mint François Hollande, de ez nem túl nagy probléma, mert Bajnai vélhetően nem nyeri meg a választást.