Közel 300 milliót kerestek a kormány tanácsadói

2013.06.04. 08:58
Több százmillió forintos nyereséget termeltek tavaly azok a Századvég-csoporthoz tartozó cégek, amelyekkel milliárdos tanácsadói szerzőzéseket kötött korábban a kormány. A nyereséget a Századvég tulajdonosai felvették a cégekből.

A Századvég-cégcsoport tavaly még sikeresebb évet zárt, mint az azt megelőző évben – derül ki a kormány által működtetett céginformációs szolgálat adataiból. A jogszabályok szerint a cégeknek május végéig kellett benyújtaniuk a tavalyi évről szóló pénzügyi adataikat, a különböző beszámolók így péntektől érhetők el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által működtetett honlapon.

A Századvég-csoporttal még 2011 végén kötött tanácsadói szerződést a kormány, ennek keretösszege folyamatosan nőtt, jelenleg megközelíti a 4,7 milliárd forintot. A tanácsadói szerződést a kormány a csoport három tagjával, a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal, a Strategopolis Kft.-vel és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kötötte.

Ennek keretében a tanácsadóknak többek között tanulmányokat kell írniuk az egyes minisztériumoknak, amelyeket a kormány arra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra, hogy azok döntés előkészítő anyagoknak számítanak. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezet a dokumentumok megismerése érdekében pert indított, ezt azonban áprilisban másodfokon elveszette a jogvédő szervezet.

Az Index által megismert pénzügyi adatok szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nettó árbevétele tavaly 936 millió 454 millió forint volt. Ez közel négyszerese a 2011-es mutatónak, amikor is a cég 241 milliós árbevételt ért el. A társaság nyeresége tavaly 245 millió 771 ezer volt. Ez jelentős növekedés 2011-hez képest, amikor a cég 39 milliós nyereséget termelt. Még jelentősebb a különbség 2010-hez képest, akkor ugyanis veszteséges volt a Századvég Gazdaságkutató. A cég május 30-i közgyűlésen úgy döntöttek, hogy a teljes nyereséget osztalék formájában kifizetik a részvényeseknek.

Jól zárta a tavalyi évet a Strategopolis Kft. is: árbevétele a 2011-es 150 millió millióról 2012-re 281 millió 877 ezer forintra nőtt. A cég nyeresége pedig 2011-es 35 millió 350 ezerről a tavaly 42 millió 946 ezer forintra emelkedett. A társaság múlt csütörtöki közgyűlésén úgy döntöttek, hogy a teljes nyereséget osztalék formájában ki is fizetik a tagoknak. Ehhez az eredménytartalék terhére további 4 ezer forintot hozzácsaptak, így az összeget 42 millió 950 ezer forintra kerekítették fel.

Az Index korábban arról írt, hogy tavaly hasonló tulajdonosi struktúra alakult a Századvég-csoporthoz tartozó cégekben. Eszerint Heim Péter üzletember, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, illetve Giró-Szász András töltött be vezető szerepet a cégcsoportban. Kormányszóvivői kinevezése után Giró-Szász azonban kilépett a cégekből. A kormányváltás előtt a Századvég vezetői több cégben is együtt bukkantak fel Orbán Viktor legfőbb tanácsadójával Habony Árpáddal. Az Index forrásai szerint Habony jelenleg is rendszeres vendég a Századvég Hidegkuti Nándor utcai épületében.