Nem szól Enya Csányi teheneinek

2013.06.06. 19:11

Június 3-i cikkünkben beszámoltunk Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő májusi, a gödöllői önkormányzatnál tett látogatásáról, ahol a volt államtitkár a trafikkoncessziók és a földhaszonbérletek körüli botrányok összeéréséről beszélt. A látogatásról készült, a cikkbe ágyazott videóösszeállításban Ángyán egyebek mellett Csányi Sándor OTP-elnök ormánsági tehenészetét is rosszallóan, értelmetlen luxusberuházásként említette.

A Bonafarm Csoport közleménye szerint az Ángyán által elmondottak több, tárgyszerű tévedést tartalmaznak. A Bóly Zrt. csípőteleki tehenészete Ángyán állításával szemben nem légkondicionált, csak modern, természetes szellőzést alakítottak ki. Téves az az állítás is, hogy Enya szól a teheneknek: az istállókban semmilyen zene nem szól. A cég szarvasmarha-ágazatáról készített, a csípőteleki telepet is bemutató videó "zenei aláfestéssel bír, de az sem a 80-as évek népszerű előadójától, Enyától származik".

A Bonafarm tájékoztatása szerint Ángyán József tévesen állította, hogy a csípőteleki tehenészet létrehozása miatt négy másik telepet szüntettek meg, és ezért a környéken a korábbi 150 helyett mindössze 58 munkahely maradt az ágazatban. A Bóly Zrt. tehenészetének kialakítása két olyan, korszerűtlen telep bezárásával járt együtt, ahol így is-úgy is be kellett volna fejezni a termelést. Ebben az esetben 105 – és nem 150 – munkahely szűnt volna meg, a csípőteleki beruházással viszont – az Ángyán által említett 58 helyett – több mint 90 munkahelyet sikerült megmenteni.

Ángyán állításával szemben a beruházáshoz sem a Bonafarm Csoport, sem a Bóly Zrt. nem igényelt, így nem is kapott munkahelyteremtési támogatást. A csípőteleki beruházás fenntarthatósági és energetikai szempontból nem csőd, ahogy Ángyán leírta: a korszerű technológiának köszönhetően a szarvasmarhatelep ökológiai lábnyoma egy liter tejre vetítve kisebb, mint a korábbi telepeké volt, és az egységnyi kibocsátott termékre jutó környezetterhelés sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos megoldásoknál.