Ételt oszt és ingyen utaztat a MÁV

2013.06.08. 16:20

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója szombat délelőtt megtekintette a Komárom és Szőny közötti vasúti töltések mentén zajló árvízi védekezést. Ezen a szakaszon napok óta folyamatosan több mint száz MÁV dolgozó, köztük tucatnyi önkéntes vasutas segít a katonáknak és a katasztrófavédelemnek az árvízi védekezésben. Dávid a legveszélyeztetettebb komáromi vasúti szakaszok megtekintése során megköszönte a résztvevők munkáját.

A védekezés irányítási és operatív feladataiban a Katasztrófavédelem, a Honvédség, a Rendőrség, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a megyei kormányhivatal és a nemzeti vasúttársaság szakemberei is együttműködnek. A több százezer homokzsákot a katonák és az önkéntesek kézzel töltötték meg, majd vasúti kocsikon szállították őket a helyszínre a vízügyi szakemberek irányítása mellett.

A vasutasok a város vasútállomásán kívül a tatabányai és az almásfüzitői állomáson is megerősített szolgálatot teljesítenek. Az árvízvédelmi munkákra, például a homokzsákok szállításában tíz vontatójárművet és dízelmozdonyt, valamint 27 vasúti kocsit helyeztek készenlétbe Komárom és Szőny között. A MÁV-csoport saját munkavállalóit is segíti abban, hogy részt vehessenek az árvízi védekezésben.

Lezárt vonalak, pótlóbuszok

A Budapest-Győr vasútvonal közlekedését is befolyásolja a kialakult árvízhelyzet. A MÁVINFORM reggeli tájékoztatása szerint a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között a Duna vízállása miatt 11 órától a további intézkedésig nem közlekedhetnek a vonatok.

A MÁV-START vonatpótló autóbuszokat rendelt az utasok elszállítására. Az autóbuszok a railjet szerelvények utasait Tatabánya és Győr, a többi vonat utasait Almásfüzitő és Komárom között szállítják. A hosszabb menetidő és az átszállások miatt 30-60 perc késésre lehet számítani. A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon június 5-től bizonytalan ideig nem közlekedhetnek a vonatok. A közút lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, illetve Süttő és Esztergom között haladhatnak.

Utastájékoztatás 0.9

A MÁV-csoport közleménye szerint az utasokat folyamatosan tájékoztatják az árvíz miatt kialakult helyzetről és a közlekedést érintő változásokról. A MÁVINFORM 0-24 órás szolgálata a sajtón keresztül és a saját honlapján, valamint a MÁV-START honlapján is megjeleníti a legfrissebb információkat.

Az internetes tájékoztatás mellett az utasok a telefonos ügyfélszolgálatot, a MÁVDIREKT-et is hívhatják a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon. A vasútállomások és pályaudvarok információs eszközei, valamint a személyes ügyfélszolgálatok is segítik a tájékozódást.

A jelek szerint az utastájékoztatás még hagy maga után némi kívánnivalót:

Jelenleg itt ülünk Tatabányán egy vonaton, Budapestre szeretnénk utazni, de nem nagyon jön össze. Utastájékoztatás 0, sehol senki, akit meg lehetne kérdezni. A vonatpótló buszokról özömlenek az emberek, sok a külföldi, akik még annyit se tudnak. Bent áll 3 vonat, azt mondták „erre” szálljunk fel, közben a másik vágányról ment el nem sokkal a vonat, majd 10 perccel később jött egy személyvonat Komárom felől, amit mire észrevettünk, már indult is tovább, nemhogy átszálltunk volna.

– írja egy olvasónk.

Szabadjegy és ingyenebéd

A védekezésben, kármentésben dolgozóknak hazafelé nem kell majd fizetniük a személyszállító vasúttársaságok (MÁV-START, GYSEV) és a Volánok menetrend szerinti járatain. Az ingyenes utazáshoz mindössze a helyi Védelmi Bizottság vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos igazolására van szükség, amely a legegyszerűbben az odaútra szóló menetjegy lepecsételtetésével szerezhető be.

Az árvízvédelmi készültség miatt a vasúttársaság elhalasztotta a szombatra tervezett vállalati rendezvényét, a Jegyvizsgálók Szakmai Napját. Az eseményre  megrendelt 1800 adag ebédet  a vasúttársaság az árvízvédelemben dolgozóknak ajánlotta föl. A MÁV Biztonsági Igazgatósága ebből 500 adag ételt  a Győr környéki és a mecséri Duna-szakaszon védekezők között osztott szét, a többit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a főváros dunai szakaszán védekezők kapták.