Családi napközibe is járhatnak az óvodások

2013.06.11. 10:31
Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyerek hároméves korától - döntött a parlament kedden, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására.

Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes indítványa szerint az óvodáztatási kötelezettség annak az évnek a szeptemberéig teljesíthető családi napköziben, amelyben a gyermek betölti az ötödik évét. Ennek feltétele, hogy a családi napköziben a gondozó rendelkezzen az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és figyelembe vegye az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

A jogszabály 2014. szeptember 1-jén lép hatályba, mivel a köznevelési törvény ettől fogva vezeti be a hároméves kortól kötelező óvodoztatást. A független képviselők indoklásukban azt írták, hogy korábban a kormány a férőhelyek hiányában ugyancsak javasolta, hogy családi napköziben is teljesíthető legyen az óvodáztatási kötelezettség, de ez akkor végül nem került be a törvénybe.

Ertsey Katalin a Facebookon ezt írta a szavazásról: "Az utolsó pillanatban, meglepetésünkre Hoffman Rózsa felállt és azt mondta: a kormány is támogatja. Eddig végig szembe ment a saját frakciójával a javaslat ügyében. Komoly siker, nem volt még ilyen, hogy ellenzéki javaslatot támogatott volna a ház, ellenszavazat nélkül." A képviselő korábban azt mondta, hogy a családi napközikkel kapcsolatos váratlan kormányzati engedékenység annak is köszönhető, hogy az oktatási bizottságban ülő vidéki polgármesterek belátták: másképpen nem tudnák biztosítani a törvény szerint 2014-től kötelezően előírt óvodai férőhelyeket.