Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Fantomszavazókkal duzzasztotta fel a választókerületét Kocsis Máté apja

2013.06.17. 13:56
A 2010-es önkormányzati választások előtti két hétben 30 százalékkal növekedett az Abaújlakra bejelentett választókorú lakosok száma. Az ügyészség szerint szervezett keretek között történt a szavazóimport, melyben részt vett a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté édesapja is. Az elkövetőket közokirat-hamisítás miatt részesítették megrovásban.

A Miskolctól északra fekvő Abaújlakon az önkormányzati választások előtti két hétben (szeptember 22-e és október 3-a között) 81-ről 121-re emelkedett a választói névjegyzékbe felvettek száma. Az utolsó hetekben felvett 30 ember azonban sosem élt Abaújlakon – állapította meg 2012-ben a szikszói ügyészség egy határozata, melyet a mai napon talált meg az átlátszó.hu.

Az egyik elkövető Kocsis Sándor, Abaújlak akkori alpolgármestere volt, aki a józsefvárosi polgármester, országgyűlési képviselő és fideszes kommunikációs igazgató Kocsis Máté édesapja.  A Völgy utca 16. alatti ház, melybe 5 új lakót jelentettek be a választások előtt, 2009-ig Kocsis Máté tulajdonában állt. 2009 után a ház Kocsis Máté testvéréé lett, édesapjuk pedig haszonélvezeti jogot kapott az épületre. Az újraválasztott polgármester, Pollák István szintén részt vett az akcióban, saját lakására 3 embert jelentett be.

Abaújlak a Google utcatérképén
Abaújlak a Google utcatérképén
Fotó: Google Streetview

Kocsis Máté hivatala cáfol

A józsefvárosi önkormányzat kommunikációs osztálya közleményben vette védelmébe Kocsis Sándort, melynek megfogalmazása szerint a férfi nem állt bíróság előtt büntetőügyben. Ez annyiban igaz, hogy a büntetőeljárás valóban nem jutott bírói szakba: Kocsis Sándort az ügyészség rótta meg. Az átlátszó.hu közzétette azt PDF fájlt, melynek 7. oldalán a Kocsis Sándort név szerint említő határozat olvasható.

A nyomozás 2012-ben lezárult, a gyanúsítottak, köztük Kocsi Sándor beismerték a közokirat-hamisítást. Az ügyészség viszont csak megrovásokat osztott ki, ugyanis az ítélet szerint "csekély volt" a tettük társadalomra való veszélyessége.

Az újraválasztott polgármester, Pollák István 2006-ban 93-ből 63, 2010-ben 112-ből 76 szavazatot kapott: a feltételezhetően máshonnan importált szavazatok nélkül tehát majdnem 20-szal kevesebbet. Az egyébként függetlenként induló Kocsis Sándor az új ciklusban nem vállalt tisztséget, viszont a Horthy Miklós Társaság alelnöki pozícióját megőrizte.