Megint jön egy kisebb árhullám a Dunán

2013.06.23. 13:01

Mérsékelt vízemelkedésre lehet számítani a Duna magyarországi felső szakaszain, közölte vasárnap az Országos Vízügyi Főigazgatóság védelmi szerve, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). Az ok, hogy az elmúlt 24 órában a Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területein változékonyabbra fordult az idő.

A Traun-Enns vízrendszerén átlag 10 mm csapadék hullott, és a következő 72 órában itt, valamint az Inn vízrendszerén további 50-55 mm csapadék várható. A Duna és a Tisza felvidéki mellékfolyói közül az Ipoly és a Garam, illetve a Sajó vízgyűjtőjén, még ennél is több, 55-70 mm valószínűsíthető. Kárpátalján és Erdélyben szintén számottevő mennyiségű csapadék várható.

Az OMIT közleménye szerint Nagybajcsnál a víz megközelítheti az I. fokú készültség szintjét. Budapestnél közel egy méteres emelkedés valószínű, de a vízállás így is jóval alatta marad a rakpartok lezárását igénylő szintnek.

Lejjebb, Mohácsnál a víz vasárnap napközben az I. fokú készültség értéke alá süllyed. A vasárnap reggeli előrejelzés szerint ha tényleg lehullik az a csapadékmennyiség, amire most számítanak, akkor a Tisza vízrendszerén a legjelentősebb vízszintemelkedés a Sajón várható. Sajópüspökinél a II. fokú szint körüli, Sajószentpéternél pedig I. fok feletti vízállások kialakulása elképzelhető.