Megszállta a rendőrség az Aranykéz utcát

2013.06.23. 10:38
Egy időre lezárta a rendőrség vasárnap délelőtt a budapesti Belváros egy részét, a lakók nem mehettek ki a házukból. A lezárás információink szerint a régi robbantási üggyel volt kapcsolatban, az Aranykéz utcai merénylet gyanúsítottját, Jozef Rohácot vitték ki a rendőrök helyszíni bizonyításra. A rendőrség nem nyilatkozik arról, mi történt, csak annyit árultak el, hogy bizonyítási kísérlet folyt.

Rendőrségi akció zajlott a Belvárosban vasárnap délelőtt, több utcát is lezártak, az ott lakókat nem engedték be, a helyszín felett rendőrségi helikopter körözött. Az Országos Rendőr-főkapitányság  csak annyit közölt, hogy "nyomozási cselekmény van folyamatban".

Az Index helyszíni tudósítója szerint a lezárások feloldása után az utcában az ott lakók, dolgozók körében azt terjedt el, hogy a régi robbantásos merényletet rekonstruálta a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ jelenlétére pedig azért volt szükség, hogy a helyszínre kivitt gyanúsítottra, Jozef Rohácra vigyázzanak.

Olvasónk, Zoli ezt írta: "Hajnalban kezdődött az egész. Kommandósok szállták meg az egész környéket, és rengeteg rendőr volt. Nagy fekete autókonvojt is lehetett látni. Többen látták a helyszínen Fülöp Tamás ügyvédet, aki a Rohác ügyvédje. Akkor viszont valószínűleg azért őrizték az egész utcát géppisztolyosok, mert a Rohác is ott lehetett."

Ott lakik az Aranykéz utcában vagy a környékén? Látott valamit? Írjon nekünk!

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársai szerint az V. kerületi Aranykéz utcát és több környező utcarészt zártak le fémkordonokkal, az ott lakók sem ki, sem be nem mehettek. A helyszínt sok rendőr biztosította, az egyik gépkocsiban a Terrorelhárítási Központ egyik munkatársa ült. A megkérdezett rendőrök közül volt, aki elfogásról, és volt, aki "bizonyítási eljárásról" beszélt.

Tizenegyre érkezett a helyszínre az Index munkatársa: a rendőrök többsége eddigre elment az Aranykéz utcából. A lezárásokat feloldották, jelentette tudósítónk. Az ott maradó rendőrök az Aranykéz utca 4. alatt lévő Sopranos étteremnél és a szomszédos parkolóháznál csoportosultak, oda mentek be többen. Úgy tűnt, a parkolóház első szintjén történt valami. Ott felállítottak egy rendőrségi kamerát is.

Háromnegyed tizenkettőre végképp elvonult a rendőrség a helyszínről, elhagyták a parkolóházat is, összeszedték az utolsó kordonokat, amelyeket egy lerobbant zöld IFÁ-val vittek el. A lakók és az itt dolgozók, pincérek, kölcsönzősök, akik most tértek vissza, nem tudják biztosan, miért kellett elmenniük, nekik a rendőrök csak annyit mondtak, hogy rendőrségi akció van. Az utcában mindenki találgatja, mi történhetett.

Többen arra panaszkodtak, hogy délelőtt nem tudtak elmenni hazulról, mert az egyenruhások nem engedték ki őket a házuk kapuján. Egy, a Régiposta utcában lakó olvasónknak ennél sokkal jobb tapasztalatai voltak a rendőrökkel. Őt, amikor reggel fél nyolc tájban hazaért, udvariasan bekísérte a házba a kordonnál álló fiatal rendőrök egyike, és megvárta azt is, hogy a csomagjaiért újra visszamenjem a kocsijhához. "A 2. hazakísérés után megnyugtatott, hogy nincs mitől tartani, kedvesen megkérdezte, hogy szándékozom-e még valahova menni. Tehát fel sem merült, hogy nem mehetek haza vagy el" - írta olvasónk.

A rendőrség magyarázatot később sem adott a történtekre, a Rohácról szóló híreket nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Az Országos Rendőr-főkapitányság a zárás feloldása után csak annyit közölt, hogy bizonyítási kísérlet történt, de annak részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Rohácot az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) idén tavasszal hallgatta ki gyanúsítottként az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban. A nyomozók szerint 1998-ban P. Tamás megrendelésére ő robbantott fel egy Polski Fiatot a belvárosban. A merényletben négy ember halt meg, köztük az olajügyeket jól ismerő és a rendőrséggel korábban együttműködő - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly vállalkozó.

A szlovák Rohácot gyanúsítják Fenyő János médiavállalkozó 1998. február 11-ei megölésével is. Abban az ügyben már korábban kihallgatták.