Mulasztott a halálra éheztetett baba orvosa

2013.08.21. 14:42 Módosítva: 2013.08.21. 14:52

Áprilisban adtunk hírt arról, hogy meghalt egy másfél éves gyerek Agárdon, mert szülei hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az alapvető jogok biztosa szerdán közleményt adott ki a vizsgálat lezárásaként, miszerint a gyerek gyermekorvosa nem tett eleget a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének.

Az agárdi tragédia után ombudsman javaslatokat tett a gyermekvédelmi jelzőrendszer javítására. Az alapjogi biztos az éhen halt kisgyermek ügyében hivatalból vizsgálta a gyermekjóléti szolgálat, a védőnő és a házi gyermekorvos tevékenységét.

A védőnő és a családgondozó eljárásában sem a felettes szervek, sem az alapvető jogok biztosa nem tárt fel mulasztást. A vállalkozóként működő gyermekorvos a gyermeket annak 9 hónapos koráig ellátta, a védőoltásokat beadta neki. Az orvos ezt követően kétszer – telefonon – beszélt a gyermek nagyapjával, ezután a család nem kereste őt. A kapcsolat megszakadását a gyermekorvos ugyan aggályosnak tartotta, de a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének nem tett eleget. Mulasztása sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az  élethez való jogát, állapította meg az alapjogi biztos.

Az eset rámutatott arra is, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai találkozhatnak olyan, számukra eddig nem ismert jelenségekkel, problémákkal, amelyek megoldáshoz ez idáig módszertani ajánlás sem készült - írja az ombudsman a közleményében. A tragédia kapcsán felmerült, hogy felveti-e a gyermek veszélyeztetésének gyanúját, ezáltal megalapozza-e az állami beavatkozás indokoltságát önmagában az tény, hogy egy jó anyagi körülmények között élő család a társadalomtól elzárkózva kívánja nevelni gyermekét.

Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterének módszertani útmutatók készítését, illetve kiegészítését, valamint a védőnői szolgáltatás igénybevételének általános, jogszabályi szintű kötelezővé tételének megfontolását javasolta. A házi gyermekorvos szakmai felügyeletét ellátó népegészségügyi intézet tisztifőorvosát a gyermekorvos tevékenységének vizsgálatára, az indokoltnak tartott intézkedések megtételére kérte.

A jelentés itt olvasható.