Mostantól törvényes a pedagógus-béremelés

2013.08.27. 10:34 Módosítva: 2013.08.27. 11:26

Elfogadta a parlement a 2011-es köznevelési törvény módosítását, amire azért volt szükség, mert az eredetileg rögzített fizetésemelésnek a kormány szeptembertől a 60 százalékát adja csak meg. A növekedés ezzel együtt is jelentős, az Index úgy számol, hogy átlagosan nettó 30-40 ezer forint.

További változás, hogy már valamennyi pedagógus munkakörben foglalkozott köznevelési dolgozóra kiterjed az életpálya. A módosítást 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el a parlament.

A változtatás része az is, hogy eltörlik a túlórabéreket, és 22-ről 22-26-ra nő a törvényben rögzített kötelező óraszám. Életbe lép egy az új minősítési rendszer is, és szeptembertől a tanárok fizetését a mindenkori minimálbérhez kötik. Az illetményalap főiskolai végzettséggel a minimálbér 157,8 egyetemi végzettséggel pedig 172,9 százaléka. A magasabb kategóriába minősített, és régebb óta a pályán lévő tanárok fizetése ennél magasabb.

Jövőre plusz 10 százalék

A kormány azt ígéri, jövő szeptemberben újabb 10 százalékos emelést kapnak a tanárok, és ezt így folytatják még öt éven át, amíg el nem érik a 2011-ben kitűzött célokat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere előző napi expozéjában hangsúlyozta: a javaslat biztosítja, hogy ne legyen többféle bér- és illetményszámítási rendszer. A módosítás költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd forint, jövőre 152,9 milliárd forint. Balog szerint ezzel növekedni fog a pedagóguspálya presztízse, és így az oktatás színvonala is. A korábbi emelések azért mondtak mindig csődöt, mert mindig csak egy területre, tehát csak az oktatás színvonvalára, vagy csak a tanárok fizetésére koncentráltak. Olyan is volt, hogy az önkormányzatokra hárították a fizetésemelés költségeit.

Megnézik az igazgatók bérét

Korábban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány. A választások előtt nem lenne szerencsés, ha csökkenne az iskolaigazgatók bére; mivel magyarázzák el az embereknek, hogy csak a tanárok bére nő – ilyen aggályok merültek fel a Fidesz hétfői frakcióülésén. Az oktatásért felelős miniszter a felvetéseket azzal hárította el, hogy van olyan iskola, ahol államtitkári szintű fizetést kapott egy igazgatóhelyettes. Balog Zoltán inkább a tankönyvpiac átalakításával járó lobbik miatt aggódik.