Már kedden titokban, négyszemközt elásta a csatabárdot Mesterházy és Bajnai

2013.08.30. 12:16 Módosítva: 2013.08.30. 12:33

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a nyilvánosság és saját stábjaik kizárásával már kedden személyesen találkoztak, és nagy vonalakban megállapodtak az ellenzéki összefogásról, amit végül csütörtöki hivatalos tárgyalásuk után jelentettek be, értesült az Index. Bajnai Gordon csapata is utólag szerzett tudomást a találkozóról, mondták Együtt 2014-es forrásaink.

Az MSZP elnöke az Indexnek megerősítette, valóban sor került a személyes találkozóra kedden, ahol a két pártvezető négyszemközt simította el az ellentéteket. A találkozót Mesterházy Attila kezdeményezte, akinek Bajnai Gordon egy üveg bort vitt ajándékba, és kifejezte sajnálatát a pénteki tárgyalások kisiklásához vezető szivárogtatás miatt.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, múlt pénteken váratlan ajánlatot tett Bajnai Gordon Mesterházy Attilának. Az Együtt-PM vezetője azt ajánlotta, válasszák külön a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését, a miniszterelnök-jelöltség kérdéséről pedig országos előválasztási kampány és televíziós vita után, két közvélemény-kutató felmérései alapján döntsenek. Mesterházy Attila sérelmezte, hogy sem aznap délelőtt, sem előző nap, amikor sms-eket váltott az Együtt 2014 elnökével, nem jelezte neki Bajnai Gordon, hogy teljesen új javaslattal érkezik. „Ha már forródrót van köztünk, ezt fel kellett volna melegíteni, most kicsit lefagyott” – kommentálta akkor sajtótájékoztatóján Mesterházy, aki a tárgyaláson szembesült azzal is, hogy Bajnai a javaslatát a nyilvánosság előtt be is fogja jelenteni.

A valódi konfliktust azonban a két pártvezető között az okozta, hogy amikor a megbeszélés ezen pontján Mesterházy jelezte Bajnainak, szerinte nem erősíti a bizalmi légkört a lépése, Bajnai pedig azt válaszolta, hogy nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni Mesterházyt, és ügyel rá, hogy első kézből hallja ezt a javaslatot, kiderült, hogy az Együtt 2014 ajánlata közben már ki is szivárgott és megjelent az interneten. Az MSZP elnökének titkára vitte be Mesterházynak kinyomtatva az Atv.hu-n megjelent cikket, mely a tárgyalás vége előtt, 15.01-kor jelent meg, és tartalmazta Bajnai javaslatát. „Akkor abban most megegyezhetünk, hogy ezt nem a szocialisták szivárogtatták ki” – mondta ekkor értesülésünk szerint Mesterházy Bajnainak, aki ezt szocialista informátorunk szerint el is ismerte.

Hétfői sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon sajnálatát fejezte ki újságírói kérdésre amiatt, hogy a javaslatuk kiszivárgott, azt szerencsétlennek nevezte, és úgy fogalmazott, a jövőben jó lenne elkerülni az ilyesmit. Az Együtt 2014 elnöke arról beszélt, egy óra tárgyalással elérhető a megegyezés. Másnap az MSZP-ben hírzárlatot rendeltek el, hogy az üzengetés ne rombolja tovább a viszonyt. Szerdán a szocialisták elnökségi ülést tartottak, ahol úgy határoztak, félreteszik az előválasztásról szóló ötleteket, és újra tárgyalóasztalhoz hívják Bajnai Gordont.

Értesülésünk szerint a múlt pénteki kiszivárogtatást Bajnai helytelennek tartotta, és nem örült annak, hogy ezzel sérült a közte és Mesterházy között lévő, mindkét fél által korrektnek leírt személyes viszony. Az MSZP elnökéhez is eljutott ez az információ, utána kezdeményezte a személyes találkozót.