Mégsincs extra pénz a Pető Intézetnek

2013.09.04. 07:25

Nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetbe került Pető Intézet, bár az EMMI oktatási államtitkárságának múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzta őket a bajból. A közvélemény nagy részét is félrevezető minisztériumi közleményben egyszerűen a törvény által biztosított, 2013–2014-es tanévre szóló keretösszeget számolták össze, ami nem extra pénz, hanem valójában az összes állami forrás, amivel az intézmény gazdálkodhat a következő egy évben, ha minden jól alakul.

Egyelőre azonban nem alakulnak jól a dolgok.

Az Index a múlt héten írt arról, hogy az új tanév elejére csődközeli helyzetbe került a világhírű oktatási intézmény. A finanszírozási gondok olyan súlyosak, hogy a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében már a konduktorlétszám leépítése is szóba került, mint olyan megoldás, amely egy időre fékezheti a fizetési gondok fokozódását.

Nem juthat mindenre, de

a kormány júliusban például arról döntött, hogy a költségvetési tartalék terhére 400 millió forintos rendkívüli támogatást biztosít az első osztályba feljutott Mezőkövesd Zsóry Futball Club fejlesztésére.

Az EMMI közoktatási államtitkársága a cikk megjelenése után néhány órával közleményt tett közzé, amelyben bejelentette, hogy „tekintettel az intézmény fontos szerepére” Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és munkatársai szombaton egyeztettek a tárca és a Pető intézet között köthető új köznevelési szerződés részleteiről az intézet képviselőivel. Az egyeztetés eredménye a minisztérium szerint az volt, hogy az intézmény új köznevelési szerződése alapján az EMMI tanulónkénti 230 ezer forinttal, a jelenlegi létszámadatok alapján 100,5-110 millió forinttal tervezi támogatni az intézményt a következő egy évben, és emellett a felsőoktatásért felelős államtitkárság is támogatja a Pető Intézetet 317,6 millió forinttal.

Úgy tudjuk, a köznevelési szerződést egyelőre nem sikerült megkötni, így egyelőre még az sem biztos, hogy a minisztérium által emlegetett normatíva időarányos része októberben utalható lesz.

Sipos Imre államtitkár hétfőn az Inforádióban is megerősítette: a minisztérium csak a jövő évben ad a működésre „várhatóan” 420 millió forintot. Az államtitkár pozitív hangúnak szánt kijelentései alapján egyértelmű, hogy ő is leghamarabb kora őszre teszi a szerződéssel kapcsolatos megállapodás dátumát. A szerződés nélkül azonban nem lesz a normatíva sem a Pető számláján. Sipos szerint még jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy megtalálják a köznevelési rendszerben milyen feladatokra lehetne becsatolni a Pető Intézet szakembergárdájának tudását.

Az EMMI említett közleménye kitért a Pető Intézet az ingatlanjaira is. A minisztérium szerint nem az ő hatáskörük, hogy az intézet hogyan és milyen módon kíván ezekből bevételhez jutni: „egy biztos, a minisztérium határozottan cáfolja, hogy háttérintézménye, a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) költözne az egyik ingatlanjukba”.

A furfangos cáfolat arra azonban nem tér ki, hogy korábban létező és az intézetben gyakorlatilag mindenki által ismert terv volt a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületének átadása.

Az Index információi szerint másfél éve, 2012 márciusában keresték meg hivatalosan a GYEMSZI észak-közép-magyarországi területi központjából az intézmény vezetését, hogy adja át a Kútvölgyi úti ingatlan teljes dokumentációját, mert a tervezett Budai Sürgősségi Központ részeként a GYEMSZI kapná meg az épületet. Akkor arról volt szó, hogy a fideszes kormányzattal egyébként több szálon is jó személyes kapcsolatokat ápoló menedzsmentet kárpótolják, és csereépületet ajánlanak fel. Néhány héten belül elkészült az épület értékbecslése is, amely a jelentős méretű belbudai ingatlant meglehetősen alacsony árra lőtte be.

Az ingatlanügyben azonban további problémákat okozott, hogy az állam által megszüntetett Pető Közalapítvány utódja, az állami tulajdonú Pető Kft. nem tudta átvenni az épületeket, mert azok nem az alapítvány könyveiben voltak nyilvántartva, a főiskola pedig nem akarta átadni őket.

Úgy tudjuk, hogy a nehézségek ellenére a nyár elején az ingatlanátadás addig jutott, hogy az egészségügyi kormányzat tagjai a Pető Intézet vezetőivel közösen megtekintették a csereépületet, az egykori Budai Gyerekszanatóriumot. Az intézményvezetése közben egy másik megoldáson is dolgozhatott, mert a XII. kerületnél arról érdeklődtek, hogyan lehetne beépíteni a Kútvölgyi úton található, jelenleg üres telket, amely szintén a Pető Intézet tulajdona.