Elcsípték a veszélyes aligátorteknőst

2013.09.24. 18:22
Az állat harapása egy kapanyelet is képes megroppantani. Egy Pest megyei patakban rejtőzött, az állatvédők döghússal szoktatták a meder egy pontjához, hogy ne vándoroljon tovább, és könnyebb legyen becserkészni. Most végre sikerült.

Sikerült befogni a veszélyes aligátorteknőst, ami augusztus eleje óta rejtőzött az egyik Pest megyei kisváros patakjában, mondta el a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora, Szilágyi István. Augusztus 7. óta lehetett tudni, hogy egy emberre is veszélyes, körülbelül 7 kilós aligátorteknőst fedeztek fel az egyik Pest megyei kisváros patakjában.

Az állatvédők szándékosan nem nevezték meg a települést, nehogy önjelölt vadászok üldözni kezdjék az agresszív, veszélyes teknőst. Szilágyi akkor csupán annyit árult el, hogy a Zsámbéki-medence egyik városának játszótere melletti patakban, susnyás, lápos helyen, számára ideális, bő egyméteres vízben bújt meg a vélhetően 10-13 éves állat.

Most elmesélte, hogy kedd délután a szokásos "beetetős" sétájukon voltak a pataknál Both Zoltán veszélyesállat-befogóval, amikor Both észrevette az állatot. Both kézzel megragadta, a farkánál fogva. Közös erővel kiemelték a mederből, majd egy ládába zárták. Az állatot tavasszal valószínűleg a veresegyházi medveotthon egyik védett, vizes helyére helyezik el.

A két szakember mostanáig rendszeresen kijárt az aligátorteknős feltételezett tartózkodási helyéhez, és döghúst helyeztek el a patakmeder egy pontján, hogy az állat ne vándoroljon tovább, inkább egy helyre szokjon. A befogással megvárták a hűvösebb időt, amikor a teknős viszonylag gyakran kimegy a napra feltöltődni.

Az aligátorteknőshöz az 1990-es évek végéig könnyen hozzá lehetett jutni, bárki tarthatott ilyet otthon az akváriumban, csakhogy mostanra ezek az állatok kinőtték az akváriumokat, és gazdáik közül többen az eledelül szolgáló húst sem akarják megvenni nekik, inkább megszabadulnak tőlük, magyarázta Szilágyi István. Újra arra kérte a hasonló veszélyes állatok tulajdonosait, hogy ha meg akarnak válni kedvencüktől, ne eresszék szabadon, hanem szóljanak az állatvédőknek.

A felnőtt, 25-30 éves aligátorteknős akár a 30 kilós súlyt is elérheti, és 70-80 évig is elélhet. Egyetlen harapással akár egy kapanyelet is képes megroppantani, vagyis komoly sérüléseket okozhat az embernek.

Találtak az utóbbi időben aligátorteknőst Magyarországon máshol is, például a győri csatornában és a Galga-patakban is.