Kisvonatot kapott Orbán

2013.10.07. 11:15

Veje, Tiborcz István, és bizalmasa, Papcsák Ferenc kínos ügyeiről is kérdezik az Országgyűlés plenáris ülésén. De lesz itt még szó a vagyonőrök helyzetéről, megszólalnak a Nyugdíjasok, bekapcsolódik közvetítésünkbe Szabó Rebeka PM-es képviselő is. Az egyensúly érdekében fideszest is szerettünk volna, de ezt most senki nem vállalta. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mert a parlamenti házszabály értelmében a miniszterelnök legfeljebb három hétig halogathatja a válaszadást a hozzá intézett kérdésekre. Orbán Viktor nem szereti a vitákat – még akkor sem, ha ebben a legtöbbször Szekeres Imre-kaliberű kéviselők lennének a partnerei -, ezért ő "halaszthatatlan hivatalos elfoglaltságai miatt" valóban csak háromhetente száll be a parlamenti adok-kapokba. Nem is tudom, mostanában is él még róla az a toposz, hogy "kiváló debattőr"?

  • Ha Orbán Viktort kérdezik, akkor a Jobbik képviselői valahogy képtelenek elszakadni a cigányozástól, hétfőn Mirkóczki Ádám és Novák Előd garantálják azt, hogy a miniszterelnök európéer államférfi színében tündökölhessen. A vaskos cigányozást annak ellenére merem megjósolni, hogy Novák a banyújtott cím alapján elvileg a "poltikusbűnözés"-ről fog beszélni, de a múlt héten láttuk, hogy voltaképpen ez is csak a "fehérgalléros cigánybűnözés" (wow) egyik válfaja.

  • De Orbánnak nem csak csuklóból lepattintható kérdésekkel szembenéznie, hanem kínos, sőt, kellemetlen kérdésekkel is. LMP-s Mile Lajos és Szél Bernadett a Közgép-érdekeltségbe tartozó Elios energiacég ügyeiről faggatja a miniszterelnököt. Az Átlátszó cikke alapján kidolgozott interpelláció különös pikantériáját az adja, hogy az Elios-ügyben vastagon érintett Orbán veje, Tiborcz István is. De a múlt hétről mostanra került át Schiffer András azonnali kérdése is, melyben a képviselő a zuglói lehallgatási botrány Orbánt érintő kiszólásait fogja boncolgatni.

  • Persze ne legyünk Orbán-fixáltak, lesz ma még itt egy csomó érdekes vagy érdektelen téma. Arra például rögtön felfigyeltünk, hogy a Jobbik és az MSZP egyaránt benyújtott egy-egy interpellációt a vagyonőrök helyzetéről, és mindketten Pintér Sándor belügyminiszterhez.

  • Napirend előtt Harrach Péter elmaradhatatlan társadalomfilozófiai elmélkedésein, és Tóbiás József aktuális kérdésein túl Vágó Gábor átvág egy gordiuszi csomót, Rogán Antal a baloldal sumákolására hívja fel a választók figyelmét, Mirkóczki Ádám pedig elmondja, hogy miért is nincs itt közbiztonság.

  • Az LMP-s Vágó Gábor indítja a napirend előttiket, méghozzá a devizahitelesek témájával: ő az adóforintok elköltése helyett a megfelelő jogi környezet kialakítására helyezné a hangsúlyt. Rétvári Bence erre azt sérelmezi, hogy miközben a Fideszt három éve vádolják unortodox politikával, erre az LMP egy 16 soros indítvánnyal mindennél unortodoxabb akar lenni.

  • Tóbiás József megint félelmetes ütemben darálja az "aktuális kérdésekről" szóló beszédét. Először a gazdasági toporgást említi, utána a versenyszférában csökkenő munkahelyek számának közmunkával való kozmetikázását. A közmunkáról máris itt van a Mennyiből lehet ma Magyarországon megélni?, és az, hogy a nettó átlagbér reálértéken 5000 forinttal csökkent, azaz Rosszabbul élünk, mint négy éve! – szúr oda egyet Rogán Antalnak, mire a Tóbiás mellett ülő Nyakó István széles mosollyal bólogat. De mire ezt leírom, máris jön a földmutyi, a trafikmutyi és a szocialista képviselő konklúziója: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját! Huhh, ez intenzív volt.

  • Hogy a Szabolcs két sorral lejjebb feltett kérdésére válaszoljak: Rétvári Bence egy kiadós elmúltnyolcévezéssel ágyaz meg. Egyelőre csak Bajnait említette, aki szerinte "nem dolgozik". Máris a lagymatag kampányt fájlalja?

  • Harrach Péter bődületes közhelyekben beszél pár percet úgy általában a szociális problémákról, "gondolatai" azonban még a neki válaszoló Soltész Miklóst sem érdeklik. Az államtitkár ugyanis inkább Tóbiás Józsefet ostorozza a maga beszédideje alatt.

  • Mirkóczki Ádám vehemensen tagadja azokat a vádakat, miszerint ők politikai tőkét akarnának kovácsolni a kirívóan kegyetlen bűncselekményekből. A jobbikos képviselő szerint ők bizony összeálltak volna bármilyen párttal, ha a közbiztonság javítása mellett álltak volna ki. Ehhez képest miután még vagy háromszor elmondja, hogy nem akarnak kovácsolni, pláne nem politikai tőkét, Mirkóczki végig az Ároktőről megszökött két házi őrizetes ügyéről beszél.

  • Kontrát Károly szerint a Jobbik riogatja az embereket. Fel is sorol pár olyan kormányzati intézkedést, ami megynugtathatja őket. Ezek egy része a szabadságjokok nyugtalanító szűkítését vonja maga után, de hát a közbiztonság, az közbiztonság. De emeljünk ki a beszédből egy jogos érvet: az erőszakos bűncselekmények száma valóban csökkent az elmúlt évben.

  • Rogán Antal azon élcelődik a mai utolsó napirend előtti felszólalásában, hogy a baloldal milyen gyorsan elhatárolódott  az Orbán-szobor őt "horrorisztikus vudu-szertartásra" emlékeztető ledöntésétől.

  • Bajnai a bankok embere. Bajnai a rezsiemelés embere. Bajnai a multik embere. Bajnai a nyugdíjcsökkentés embere. Bajnai fejeket vág le és szurkál. A baloldal írta a Tavares-jelentést. A baloldal rezsit emel. A baloldal sumákol. A baloldal nyugdíjt csökkent. A baloldal sumákol. A baloldal a családokat támadja. A baloldal erőszakot akar. A baloldal baloldal.

  • Rétvári Bence névleg Rogánnak adott válaszában azt a vonalat viszi tovább, hogy a baloldal írta meg a Tavares-jelentést, amire a portugál képviselő csak a nevét kanyarintotta oda. Ez abszolút nem így van, a jelentés alakulása abszolút végigkövethető nyilvános iratokon, beszámolókon, jegyzőkönyveken keresztül. Amellett meg ugye a Fidesz számára az egész Tavares-ügyben az volt a legnagyobb égés, hogy jelentős számú jobboldali képviselő támogatta a jelentést, mind a bizottsági, mind a plenáris üléseken.

  • milyen szépen szövődik ezen az ülésnapon a hivatkozások és visszautalások hálója. Most például a szocialista Harangozó Tamás válaszol a tizenöt perccel korábban véget ért Rogán-beszédre, mielőtt rátérne arra, milyen ingatag is a vagyonvédelmi szektorban dolgozó emberek helyzete - ugyanazt a témát felvetve, amire később majd a jobbikos Bertha Szilvia is vissza fog térni. Na ebből írjon Javított kiadást, Művész Úr!

  • A most következő Staudt Gábort a bírósági végrehajtás gyakorlata közfeladatot ellátó szerv helyett inkább a magánszektor profitorientált világára emlékezteti, gyakran a végrehajtási díj jelenti a vállalkozók számára az "utolsó kegyelemdöfést". Staudt a profitorientált behajtási szféra teljes államosítását követeli. A neki válaszoló Rétvári Bence szerint a helyzet nem rosszabb, mint három éve, és ugye itt is beszivárog egy kis rezsicsökkentés, mivel a rezsitartozások száma szerinte jelentősen csökkent. Az államtitkár azt gyanítja, hogy Staudtnak "rajta maradt a kakaósbögréje" a jogszabályokon, mivel úgy tűnik, csak a törvény egyik oldalát nézte.

  • Szél Bernadett az NFÜ "romlottságá"-ról intepellálná Orbán Viktort, de ő Lázár Jánosnak passzolja tovább a válszadást. A legújabb botrány a szegedi naperőmű körüli pályázat körül van, ezt a szövevényes ügyet az Átlátszó szellőztette meg. Tessék elolvasni!

  • Lázár János roppant udvariasan válaszol Szél Bernadettnek, sőt, megköszöni (!!!) az LMP-nek, hogy közreműködtek annak a korábbi ügynek a felgöngyölítésében, mely során a fejlesztési támogatásokból hárommilliárd forint ment offshore-hátterű cégeknek. Amúgy pedig leszögzi, a mostani naperőmű-támogatás átlátható és tisztességes.

  • Ékes József néhány percig fényezte a kormány politikáját, amire felszólalásának címzettje, Lázár János még csak nem is reagált (ugyan mit is reagált volna?), hanem kvázi folytatta a Szél Bernadettnek címzett előző interpellációs válaszát. Ez még Kövér Lászlónál is kiverte a biztosítékot, aki félbe is szakította, és rendreutasította az államtitkárt.

  • Simon Gábor a pestszentlőrinci fideszes városvezetést kritizálja, amiért képtelen volt leleplezni, illetve felelősöket megnevezni a Cséry-telepen történt illegális szennyvízterítéssel kapcsolatban. Az ügy valóban durva: a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. autói éveken keresztül ürítették illegálisan a szennyvizet az érintett területre.

  • Budai Gyula felsorol egy csomó dokumentumot, ami azt bizonyítja, hogy már a Demszky-érában sem sikerült úgy igazán kivizsgálni az ügyet, és egyébként is értetlenkedik, hogy ezt az egészet miért nem a Fővárosi Közgyűlés előtt adja elő az MSZP. Azt viszont Simon Gábor kifogásolja teljes joggal, hogy miért Budai, és miért nem a környezetvédelemben illetékes Illés Zoltán reagált interpellációjára.

  • És most nem az EU elleni értelmezhetetlen hisztire gondolok, hanem arra, hogy az óriási rezsiharcban és áfaháborúban egyetlen képviselő sem vette a fáradtságot arra, hogy a plenáris ülésen is megemlékezzen az 1848/49-es szabadságharc leverése után kivégzett aradi vértanúkra. Van-e ennél nemzetibb ügy? Nincs.

  • Karácsony Gergely úgy véli: az Orbán-kormányra a magyar felsőoktatás szétverőjeként fog emlékezni az utókor - most nem tudok utánanézni, de egészen biztos vagyok abban, hogy ezt a vádat eddig minden magyar kormány megkapta. A PM-es képviselő szerint azonban reménytkeltő, hogy a Felsőoktatási Koncepcióban lefektetett alapelvek teljesen ellentétesek azzal, amit a kormány a gyakorlatban megvalósít.

  • Doncsev András államtitkár szerint azért jó a Fidesz felsőoktatási politikája, mert Karácsony Gergely egy obszcén, drogos popsztárral szövetkezik, akinek már a neve is kábítószerre utal. Tényleg ezt mondta.

  • Doncsev András válaszán nemcsak Karácsony Gergely nevet, hanem az egész karzat és a sajtószoba is. A PM-es képviselő arra figyelmezteti a fideszes szakpolitikust, hogy elfelejtette, hogy ő nem Pityinger-ügyi államtitkár.

  • Nem tudok másra gondolni, mint amikor a válsztási kampány viharos kezdetén Gőgös Zoltán Orbán Viktort a pápai húskombinát sorsáról bírja interpellálni. Ez jó alkalmat biztosít arra, hogy a miniszterelnök leszögezhesse: minden munkahelyet megvédenek, és minden büntetőügyet végigvisznek.

  • Legalábbis Orbán Viktor most úgy látja, hogy nem akarnak nagy állami húsvállalatot kialakítani.

  • A jobbikos Volner János is Orbán Viktort kérdezi, méghozzá arról, hogy a kormány miért fizetett ilyen sokat az E.Onért. A miniszterelnök szerint jó üzletet kötöttek, mert jóval a külső értékbecslő által javasolt maximumár alatt kötöttek üzletet. Orbán szerint az ilyen objektív becslések segítnek a korrekt árkalkulációkban.

  • Schiffer a Papcsák-ügy hangfelvételére hivatkozva idézi fel az egyik szereplő állítását, miszerint a fideszes politikusoknak 20 százalékot kell a pénzekből visszaosztani. Ezen a hangfelvételen szerepelt egy olyan kijelentés, miszerint "Ezt nem lehet megbeszélni a Viktorral". Schiffer kérdése az, hogy akkor milyen kérdésekről lehet, talán a Fejér megyei földpályázatokról?

  • minden kényes ügyet - ami rá tartozik. Amúgy pedig a pártoknak visszaosztott pénzt ugye az elmúltnyolcévben kell keresni. Orbán Viktor szerint korábban egy állami vállalat művelte meg a Fejér megyei földeket, most meg 35 magánvállalkozó - PROBLEM?

Vissza az összes bejegyzéshez