Mobilozott Rezešová a baleset előtt

2013.10.09. 08:15

A hvg.hu megszerezte a négy ember halálával végződő balesetet okozó Eva Rezešová híváslistáját, amiről kiderült, hogy az út során Szlovákiából folyamatosan hívásokkal és SMS-ekkel bombázták őt. A nő 2012. augusztus 21-én hajnali 4.45-kor az M3-as autópályán szállt bele a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntóba, amelynek mind a négy utasa meghalt.

A lap birtokába került dokumentumok alapján az általunk már ismertetteken túl újabb kapitális hibák is napvilágra kerültek: a rendőrség „megfelelő eszköz” híján nem tudta kivenni a SIM kártyát a készülékből, nyomozás közben visszaadták a lefoglalt mobilt a vádlottnak, de a szlovák milliomosnő volt élettársának vallomástételét sem akarták először meghallgatni.

Pedig a férfi fontos jellemzést adott Rezešováról, aki szerinte egyáltalán nem bírta az alkoholt, és iylenkor gyakran előfordult, hogy autóba vágta magát, „mert élvezte, hogy ilyenkor mindenki aggódik érte, és mindenki őt keresi”.

A nő magyarországi híváslistáján 2012. augusztus 21-én éjszaka nem kevesebb, mint 38 tétel szerepel – a balesetig eltelt másfél óra alatt. Az összesen öt számmal folytatott, gyakran pár másodperces beszélgetések között lehet jelenlegi élettársa, Lukáš Trnovský is, sőt, szlovák lapinformációk szerint pont vele beszélt a baleset okozásakor is. A listán szereplő hívásidőpontok körül azonban vannak ellentmondások, így például a baleset bekövetkezte után is volt egy rövid beszélgetése, erről azonban egyetlen tanú sem tett említést.

A magyar rendőrség azonban senkit nem hallgatott ki azok közül, akik percről-percre végigkövették Rezešová útját, pedig talán ők tudtak volna a leghitlesebben beszámolni a nő állapotáról. Hantos Ádám, aki két áldozatot képvisel a bíróságon, a hvg.hu-nak állította, a rendőrség azt sem vizsgálta, hogy a nő valóban Bluetooth-on keresztül kommunikált, vagy pedig kézzel is babrált a mobilján, miközben 170-nel hajtott a sztrádán. Pedig erre a telefon beállításai is utalhatnak, ugyanis ha nincs párosítva a Bluetooth-eszköz, akkor nyilván nem használhatott kihangosítást.

A nyomozás jegyzőkönyveiből az derült ki, hogy a rendőrök bekapcsolták az iPhone-t, és onnan kiírtak bizonyos adatokat, azonban közben „az érintőképernyő érzékenysége miatt” miatt véletlenül három embert is felhívtak. A rendőrök megpróbálták kiszedni a SIM-kártyát is, de „az iPhone egységből való eltávolítása csak megfelelő eszközzel lehetséges, amely hatóság rendelkezésére nem állt”. Az erre ugyanannyira alkalmas gombostűvel vagy gémkapoccsal pedig nem próbálkoztak.

A rendőrség ráadásul az iPhone-t és tabletjét már a nyomozás közben kiadta Rezešovának – erről egy külön rendőrségi átadás-átvételi dokumentum készült, amiről azonban lehagyták a dátumot, így nem lehet megállapítani, pontosan mikor is adták át az eszközöket. A visszaadást egy biztonsági területen dolgozó szakértő amúgy is érthetetlennek nevezte, mivel rengeteg hasznos információt lehett volna kinyerni belőle.

A felvetődött kérdésekre és dilemmákra választ kereső újságírónak sem a rendőrség, sem az ügyészség, sem a bíróság nem adott felvilágosítást.