Másodszor is szabálytalankodott a Fidesz Baján

2013.10.11. 14:33

Törvénysértőnek ítélte a kormánypárt bajai időközi önkormányzati választási kampányát a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság – tudta meg az ATV. A testület ezzel felülbírálta a helyi Választási Bizottság döntését, amely szerint nem volt szabálytalan a Fidesz-KDNP hangosbemondós kampánya.

„Tisztelt bajaiak! Vasárnap október 13-án újra választás lesz! Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt!” – hangzott a szöveg.

A bizottság határozatában eltiltja a további jogszabálysértéstől a kormánypártokat. A határozat ellen két napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást, amelyet kevéssel a Fidesz jelöltje, Kovács Csaba nyert az Együtt-PM–MSZP–DK közös jelöltje, Teket Melinda előtt.

Kovács a 32-es körzetben elért eredményével tudta megfordítani az eredményt, ám az ellenzék videóval bizonyította, hogy a körzetben szervezetten szállították a szavazókat a Fidesz győzelme érdekében.

A szabálytalanság miatt – amelyet a Fidesz nem tekint annak – ebben a körzetben október 13-án kell megismételni a választást.

Törvénytelenül sértegette a Fidesz Teket Melindát

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság határozata szerint a Fidesz-KDNP megsértette a választási eljárási törvényt azzal, hogy gyűlöletkeltőnek minősítette Teket Melindát, az ellenzék bajai jelöltjét. A testület ugyanakkor helyben hagyta azt a döntést, amely alapján az ellenzék valótlanul állította, hogy a Kecskeméti Törvényszék ítélete szerint a Fidesz követett el a választás megismétléséhez vezető kampánycsendsértést Baján.

A területi választási bizottság az előbbi ügyben megváltoztatta, az utóbbi ügyben viszont helybenhagyta a helyi választási bizottság határozatát.

A Bácskiskun.hu weboldalon közzétett határozat szerint egy egyértelműen a Fidesztől származó hangfelvételen (amelyet egy hangosbemondóval felszerelt gépkocsiról játszottak le) egyebek mellett arra kérték a bajaikat, ne féljenek „Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől", és ne higgyenek „a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak”.

A területi választási bizottság szerint a Teket Melindát gyűlöletkeltőnek minősítő állítás sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint az esélyegyenlőség elvét, és anélkül tünteti fel rossz színben az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció jelöltjét, hogy a közlést tényekkel alátámasztaná.

A területi választási bizottság ugyanakkor elutasította azt a fellebbezést, amely kifogásolta, hogy a helyi választási bizottság korábban elmarasztalta a baloldali ellenzéki pártok által alkotott Összefogás Bajáért nevű jelölőszervezetet, amiért valótlanságot állított a Teket Melindát népszerűsítő szórólapján.

A testület szerint a helyi választási bizottság megalapozott döntést hozott, amikor arra hivatkozott: a Kecskeméti Törvényszék anélkül mondta ki a kampánycsendsértést, és rendelte el a választás megismétlését az egyik bajai szavazókörben, hogy megállapította volna, mely jelölőszervezet követett el kampánycsendsértést. Így az újabb döntés szerint is valótlan tartalmú az a Teket Melindát népszerűsítő szórólapon szereplő állítás, hogy a bíróság ítélete értelmében a Fidesz követett el kampánycsendsértést.

A területi választási bizottság döntései ellen két napon belül lehet fellebbezni a Kecskeméti Törvényszéknél.