Az ellenzék magán rágódik, Orbán harcot hirdetett

2013.10.23. 18:35 Módosítva: 2013.10.23. 20:05
Az összefogás nehézségeivel küzdő ellenzéket és a most is nagyon sok embert mozgósítani képes kormányoldalt mutatta a választások előtti utolsó október 23. A demokratikus ellenzék tüntetését a Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc közötti feszültség uralta, ami mellett Bajnai Gordon hangja alig volt hallható. Orbán ellenségről, kommunistákról, a saját népére rátámadó szocialista kormányról beszélt és fegyverbe hívta híveit, hogy védjék meg a szabadságot és az önállóságért harcoló kormány eredményeit.

A Műegyetem rakparton a demokratikus ellenzék közös tüntetésén a szervezők becslése szerint 40 ezren voltak. A szónokok leginkább azt boncolgatták, miért nem sikerül összefogni, Orbánt ugyanis csak együtt tudnák legyőzni. A színpadon Szabó Tímeán, a Párbeszéd Magyarországért politikusán kívül csak olyanok szólaltak fel különböző formációk képviseletében, akik korábban az MSZP-ben és az SZDSZ-ben is politizáltak: Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány mellett Kuncze Gábor, Bokros Lajos és Ungár Klára. Mindenki öt percet kapott, de ennél mindenki többet beszélt. A leghosszabb ováció Gyurcsány Ferencet fogadta, de a legtöbb tapsot a most a Szabadelvű Polgári Egyesület színeiben fellépő Kuncze Gábor kapta.

Bajnai Gordon elismerte, hogy az elmúlt egy év sokaknak csalódást okozhatott. Szerinte Orbán Viktor jéghegy felé kormányozza az országot, ezért nekik az a feladatuk, hogy átvegyék a végzet felé haladó Titanic vezetését, és biztos kézzel, jó kormányzással a kikötőbe vezessék. A demokratikus erők legfőbb fegyvere most a golyóstoll, amivel a jövő évi választásokon leválthatják a kormányt.

Sztárparádé az ellenzéki tüntetésen

Az összefogás azonban a jelek szerint nem lesz könnyű. Ezt bizonyította a DK és az MSZP között a tüntetésen is jól érzékelhető feszültség. Gyurcsány Ferenc azt vetette fel, hogy ha a mostaniak közül nem sikerül egyetlen közös vezetőt találni az ellenzék élére, akkor keressenek új embert. Ha pedig a közös lista akadálya az ő személye lenne, ő szívesen lemond arról, hogy rákerüljön - elvégre a győzelemért küzd, nem a képviselői helyért. Mesterházy Attila ugyanakkor percekig nem tudta elkezdeni beszédét, mert a közönség egy része – az MSZP szerint 200-300 szervezett DK-szimpatizáns – „összefogást, összefogást” skandálással fojtotta belé a szót.

Ha csak a számokat nézzük, a választások előtti október 23-át ismét a Fidesz nyerte, mert most is hatalmas tömeget tudott mozgósítani. A közigazgatási tárca becslése szerint több százezren vettek részt a Békemeneten, majd a Hősök terén rendezett Szabadság napján.

Orbán Viktor itt beszéde közel felében tényleg 1956-ról, a hősökről, a ki- és megjavíthatatlan kommunizmusról és a szabadság kivívásáról beszélt. Beszéde második felében új szabadságharcot hirdetett a már korábban is körülhatárolt ellenség, a pufajkát öltönyre, „a tovarist Tavaresre” cserélő, a külfölddel szövetkező egykori kommunisták ellen. A kormányfő azt mondta: 2006-ban a kormány saját népe ellen fordult, gumilövedékkel lőtt az emberekre és lovasrohamot vezényelt ellenük, és ezek az emberek ezt újra megtennék. Orbán ezért harcra szólított fel mindenkit, hogy a kormány kiküzdött eredményeit megvédjék.

Orbán most nem viccelt

A Jobbik devizahiteleseket és más "kormánykárosultakat "mozgósított. Vona Gábor leginkább a többi parlamenti párt bírálatával akart szavazatokat szerezni. Mint mondta a baloldal és a Fidesz vörös és narancs színű masnival átkötött ígéreteket ad a választóknak, de ezeket egy hétig sem képesek betartani. A Jobbik az egyetlen párt, amely még ma is vállalhatja a megalakulásakor elmondott szavakat.

Az LMP és a Liberálisok a 301-es parcellánál bújtak el, a JESZ (volt MDF) showműsort adott, közösen emlékezett meg a MIÉP és a Kisgazdapárt, a 4K! pedig egy 56-os(nak látszó) teherautóval látogatta végig a Nemzeti Dohányboltokat.

A rendőrség október 23-án országszerte 580 rendezvényt biztosított. Rendbontás nem volt. A rendőrségnek három esetben kellett intézkednie, de mindhárom a helyszínen, figyelmeztetéssel végződött.

A nap eseményeit percről percre tudósításunkban itt is végigolvashatja >>>

Az október 23-án készült videóinkat ezen a gyűjtőoldalon nézheti meg>>>