Állnak a vonatok az Alföldön

2013.10.31. 18:13 Módosítva: 2013.10.31. 20:02

Megrongálódott a vasúti felsővezeték Szajolnál, ezért állnak a vonatok a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon, közölte a MÁV csütörtök délután.

A MÁV-Start honlapján olvasható tájékoztatás szerint délután ötkor szakadt el a felsővezeték, amikor a Záhony – Cegléd közötti személyvonat áthaladt ezen a szakaszon.

A vezetékszakadás miatt a vonatok Szajolnál várakoznak, és amíg a műszaki szakemberek vizsgálják a felsővezetéket, addig nem is közlekedhetnek Szajol és Törökszentmiklós között. A vasút tájékoztatása szerint ezért jelentős késésekre kell számítani ezen a vasútvonalon.

A MÁV térképes vonatinfója szerint hat óra után nem sokkal ezen a vonalon három vonat már több mint egyórás késésben vesztegelt: a Záhonyból 14:24-kor a Nyugatiba indult személy, a Ceglédről Záhonyba 16:28-kor indult személyvonat és a balestet kiváltó, Záhonyból Ceglédre 13:03-kor indult személy késése is 70 perc körül van.

Szintén több mint egy órás késében volt hat körül a Bukarestből Békéscsabán át a Keletibe tartó nemzetközi IC is, amely Mezőtúr és Szajol között vesztegel a nyílt pályán. Ez később tovább tudott indulni, de több mint egyórás késéssel folytatta útját, hét körül is csak Újszász térségében volt, holott már 18:50-kor Budapesten kellett volna lennie.

A vasúttársaság úgy döntött, hogy amint lehetséges, dízelmozdonyokkal viszik át a vonatokat a hibás vezetékszakaszon. A problémás térségben este nyolc körül egy vágányon megindult a közlekedés. Dízelmozdonyokat állítanak be, amelyek átsegítik a vonatokat, és néhány szerelvényt egyesítve továbbítanak egy szakaszon. Szolnok és Törökszentmiklós között vonatpótló autóbuszok is szállítják az utasokat, közölte a Mávinform.

A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon utazóknak jelentős, kétórás késésekre is számítaniuk kell. A késések érintik a Budapest és Békéscsaba között közlekedő vonatokat is, továbbá érintett a Bereg, a Takta, a Rétköz és a Rózsa InterCity is. A menetrend szerinti közlekedés csütörtökön már nem áll helyre.