Lehallgatta-e Orbán Viktort is az NSA?

2013.10.31. 21:55 Módosítva: 2013.10.31. 22:26

Tisztázni kell, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták-e Orbán Viktor miniszterelnököt – mondta Martonyi János csütörtökön a Hír tévében. A külügyminiszter hozzátette: erről tárgyalt is Victoria Nulanddel, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkárával, aki egy közép-európai diplomáciai találkozó miatt épp Magyarországon van.

És aki ezen a megbeszélésen Martonyi szavai szerint utalt arra, hogy Barack Obama sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, és egyben utasítást adott arra: vizsgálják felül a rendszert, minden egyes országgal külön-külön tisztázva a történteket. „Ezek a kapcsolatok létrejönnek Magyarországgal is, bár nem a külügyminisztériumokon keresztül” – mondta Martonyi, de részleteket nem közölt arról, hogy mikor és hogyan.

Azt viszont elmondta, hogy szinte bárki tárgya lehetett a megfigyeléseknek, lehallgatásoknak, de nem tudni, hogy ezek milyen mélységig történtek: csak a híváslistákat ellenőrizték vagy a beszélgetések tartalmára is kíváncsiak voltak. Az sem tudni, valaha is teljes képet kapunk-e arról, hogy kit hallgattak le és milyen információkat szereztek, „de ezt az igényt fel kell vetni”. A miniszter „legalább ilyen lényeges kérdésnek” mondta azt, hogy „miként alakul a világ ebből a szempontból”.

Az NSA lehallgatási botránya napról napra mélyük: azután, hogy kiderült, Merkelt már a kancellársága előtt lehallgatták, spanyol és finn NSA-botrány is kirobbant. Az NSA-hírekbe Magyarország úgy került be először, hogy a héten a WikiLeaks az NSA lehallgató-átjátszó központjainak helyszínét tartalmazó illusztrációs anyagot tett közzé, és az egyik térképen Budapest is szerepelt.

A magyar diplomácia emiatt már számon kérte az Egyesült Államokat, de nem túl hatékonyan. Bár a magyar külügy szerint az EU és az Egyesült Államok közötti „bizalomhiány alááshatja a közös munka hatékonyságát”, a budapesti amerikai nagykövetség nem igazán ijedt meg. Szerdán azt közölte: az Egyesült Államok olyan típusú külföldi hírszerzést folytat, amilyet minden ország végez, de ezen felül nem kommentálta nyilvánosan a feltételezett konkrét hírszerzési tevékenységről szóló híreket.

Martonyi egyébként megjegyezte: szerdán még úgy tudta, hogy 74 fővárosban volt ilyen speciális berendezés, legutóbb azonban már azt hallotta, hogy 80-ban. Fontosnak mondta, hogy a múlt feltárása után létrehozzanak olyan szervezetet, ami a hasonló eseteket kizárja.