A kormány megfeledkezett a romagyilkosságok áldozatairól

2013.10.31. 17:50

Szép szavakból nem volt hiány

Augusztus közepén döntött úgy a kormány, hogy anyagi kártérítést kaphatnak a a 2008–2009-es, romák elleni támadássorozat túlélő sértettjei és a közvetlen hozzátartozójukat elveszítők. A megkésett, de mégis gesztusértékű 1608/2013-as határozat indoklása szerint a kormány

a romagyilkosságokkal kapcsolatosan rendkívüli állami beavatkozást lát szükségesnek, arra is tekintettel, hogy 2008-2009-ben a Magyar Állam szervei, illetve az irányításukat ellátó kormányzat nem tettek meg minden tőlük elvárhatót; aktívabb cselekvésük esetén a  sorozatgyilkosság megelőzhető, illetve legalább részben megakadályozható, a tettesek korábbi elfogásával korábban leállítható lett volna. (...) A kormány (...) kifejezésre juttatja az áldozatokkal és hozzátartozóikkal szemben együttérzését, segítő szándékát.

A jogszabály alapján az emberi erőforrások miniszterének szeptember 30-ig kellett felmérnie a romagyilkosságok közvetlen sértettjeinek körét, a közigazgatási és igazságügyi miniszternek pedig ez alapján október 31-ig kellett előterjesztést készítenie a kormány számára az áldozatok támogatásáról.

Az Index azzal kapcsolatos kérdésére, hogy felmérték-e már a sértettek körét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tudott egyértelmű választ adni: azt mondták, "dolgoznak rajta", az előterjesztés pedig novemberre várható.

Beígérték, megfeledkeztek róluk

A 2008-2009-es támadássorozat

2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon.

Orbán Viktor először Navracsics Tibort kérte fel, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dolgozzon ki egy kárpótlási javaslatot. Navracsics akkor azt mondta, szeptember elején tárgyalnak a hozzátartozókkal és "tisztességes kártérítést" fognak nekik ajánlani. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szintén augusztus közepén nyilatkozta, hogy mivel az igazságszolgáltatási eljárásban kiderült, hogy az állam alkalmazottai is hibáztak – sőt talán még büntetőjogi felelősséggel terhelt mulasztásokat is elkövettek az ügyben –, a pénz kifizetésével nem kell megvárniuk a másodfokú ítéletet, így arra még az év vége előtt sort akarnak keríteni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a határozat szerint mával bezárólag kellett volna elkészítenie az előterjesztést. Az Index ezzel kapcsolatos kérdésére a ma lejáró határidő ellenére a minisztérium a jövő hét elejére ígért választ.

A fiát és unokáját 2009 februárjában elvesztő tatárszentgyörgyi Csorba Erzsébet az Indexnek azt mondta, eddig nem keresték a kárpótlással kapcsolatban. Csorba szerint már a tatárszentgyörgyi eset után egyértelművé vált, hogy hibázott az állam, így sokkal korábban meg kellett volna kezdeni a kárpótlást. A nagycsécsi Nagy Tibort – aki bátyját és feleségét vesztette el – szintén nem keresték meg az ügyben.