Máris enyhítenek a Lex Gavrán

2013.11.05. 09:47

Kedd délelőtt elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot, melynek szükségességét a kormánytöbbség a bajai kamuvideó ügyével indokolta. A szavazás előtt azonban lényegesen módosítottak a javaslaton.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága ugyanis péntek reggel már támogatta azt az ellenzéki módosító indítványt, amely a törvénykönyv-módosításból törölni javasolta a hamisított videó gondatlanságból való nyilvánosságra hozását. Ez azt jelenti, hogy nem lesz büntethető, aki manipulált felvételt tesz közzé, ha nem tudja, hogy a videót vagy a bemutatott eseményeket meghamisították.

A bizottság kedd reggel egyhangúlag hozta meg döntését.

Hétfőn este már tárgyalták Harangozó Tamás és Bárándy Gergely szocialista képviselők javaslatát, akkor azonban a testület még nem támogatta azt. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke hétfőn új állásfoglalásra kérte a bizottság tagjait annak érdekében, hogy a módosító indítványról szavazhasson a plenáris ülés.

A vitában egyetlen felszólalóként Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy ami így megmarad a törvényjavaslatból, az bizonyos tényállásokban ma is része a Btk.-nak. Ez – mint mondta – csak annyiban bővíti a jelenlegi becsületsértést és rágalmazást, hogy bizonyos esetekben közvádasítja az eljárásokat. A Btk. módosításáról hétfő délelőtt vita volt az alkotmányügyi bizottságban, az ellenzéki képviselők úgy értékelték, hogy annak elfogadása a tényfeltáró újságírás végét jelenti.

A törvényjavaslatot a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István nyújtotta be, miután kiderült, hogy hamisított a bajai választással összefüggő, a Hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videofelvétel. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Az eredeti javaslat szerint aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető, akkor is, ha gondatlanul, nem tudatosan jár el.

A törvényjavaslatot rengeteg bírálat érte, elsősorban azért, mert a gondatlanság büntethetővé tételével értelmetlenül megnehezítette volna a sajtó dolgát, csorbítva az információszabadság jogát.

A bajai választásról szóló kamuvideó közlésébe belebukott a Hvg.hu főszerkesztője, Gavra Gábor, és amikor a kiadó nyilvánosságra hozta, hogy a felvételt az MSZP-től kapták, távozott Déri Balázs, a párt kommunikációs igazgatója is. A felvétel készítésének pontos körülményeiről, megrendelőjéről továbbra sem lehet tudni biztosat, az ügyben a rendőrség nyomoz.