Börtönbe kerülhet, aki videót hamisít

2013.10.28. 16:58
A büntető törvénykönyv szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset.

A Btk.-módosítás várhatóan decemberben hatályba lép. Alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető. A gondatlanságot is szankcionálnák.

A „bizonyítékhamisítási botrány” mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért „nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon” – indokolta a javaslatot Rogán Antal frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az „rosszban sántikál”.

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, „ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták”.

A Hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány. Az ügy miatt lemondott Gavra Gábor, a hírportál főszerkesztője.