Több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed

MTI/Index
2013.11.24. 12:26

2014. január 1-től már két féléves hallgatói jogviszonyigazolásával is jár a gyed. Az a hallgató vagy frissen diplomázott szülő is jogosult lesz a folyósítására, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és a nappali tagozatos hallgatói jogviszony fennállása alatt vállal gyereket, akit saját háztartásában nevel.

Az a kismama is jogosult lesz gyermekgondozási díjra, aki a fentiekben felsorolt hallgatói jogviszony szüneteltetését, illetve megszűnését követő 1 éven belül szüli meg gyerekét. A gyermekgondozási díjra az édesapa is jogosult, ha így kedvezőbb a párnak. Az új szabályozás a 2014. január 1. után született gyerekek esetében érvényes, azok egy éves koráig.

A gyed összege

Felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér: bruttó 98.000 forint) 70 százaléka.

Mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum (bruttó 114 000 forint) 70 százaléka.  

Ha a gyedet igénybevevő szülő legalább 185 nap biztosítási idővel is rendelkezik, akkor a 180 nap hallgató jogviszony beszámításával az általános szabályok szerint terhességi-gyermekágyi segélyre is jogosultságot szerez.

A felsőoktatási államtitkár szerint több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól. Klinghammer István szerint a kormány döntése biztatást adhat arra, lehet tanulni kisbaba vállalása, nevelése mellett. Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: örömteli pillanat, aminek részesei lehetnek, idei programjuk meghatározó része volt ennek a kérdésnek a rendezése.

A kormány népesedéspolitikai terveiről ebben a cikkünkben olvashatnak részletesebben. A gyerekvállalás és a tanulás közötti összefüggésekről pedig itt.