Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Sikkasztás gyanújával feljelentették a Pető Intézet vezetését

2013.11.27. 16:19
A Pető Intézet „kétségbeesett dolgozóinak egy csoportját” annyira felháborították az intézet fokozódó pénzügyi problémái, és az a mód, ahogy a korábbi figyelmeztetéseket szőnyeg alá söpörte a menedzsment, hogy a napokban feljelentették a vezetőséget. Az ügyészségnek és a rendőrségnek megküldött levél szerint a Pető-menedzsment ténykedésével kapcsolatban több esetben felvetődhet a sikkasztás, a hűtlen kezelés és az okirathamisítás alapos gyanúja is.

Tizenegy pontos feljelentést kaptak a hatóságok a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének vezetőiről. A feljelentők magukat az intézet kétségbeesett dolgozóiként jelölik meg, azzal magyarázva névtelenségüket, hogy az elmúlt hónapokban „az intézet vezetése kivétel nélkül mindenkit eltávolított vagy ellehetetlenített, akinek ellenvéleménye volt”.

A feljelentéshez fűzött kísérő szöveg szerint a Pető dolgozói az elmúlt három évben értetlenül szemlélték, hogy öt gazdasági igazgató fordult meg gyors egymásutánban az intézetben, akik egytől egyig elmenekültek. Közben sorban születtek a megalapozatlan gazdasági döntések, egyre romlott a pénzügyi helyzet, de a vezetőség nem vette komolyan a figyelmeztetéseket és a különböző szakemberektől érkező megoldási javaslatokat, hanem szőnyeg alá söpörte a problémákat. A bajokról egészen addig nem is beszéltek, amíg az Index cikke nyomán botrány nem lett az ügyből.

A Pető Közalapítvány megszűnése után egy állami tulajdonú kft. lett az intézet fenntartója. A nonprofit céget egy nyugdíjas orvos vezetésre bízták. Az intézet vezetése azonban ezt a hierarchiát nem fogadta el, folyamatossá vált a viszály és a bizonytalanság, ami tovább csökkentette az esélyt, hogy racionális döntések szülessenek.

A feljelentés írói a korábbi szakértői véleményekre hivatkoznak. A hatóságoknak küldött levélben azt állítják, hogy a feltárt esetek súlyára való tekintettel jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése, okirat-hamisítás és egyéb törvénytelenségek alapos gyanúja miatt szükséges a vizsgálat lefolytatása.

A levél szerint az okirat-hamisítás gyanúja az üzemi és műszaki vezetéssel megbízott társaság tevékenysége kapcsán vetődött fel. A cég az intézet nevében írt alá hivatalos dokumentumokat és igazolt számlákat. Sikkasztás a konyhapénztár kezelése körül történhetett, mivel a napi bevételeket rendszeresen és hosszú ideig nem fizették be a házipénztárba.

Gyanúsnak találják a feljelentők az intézet bevételeinek meghatározó részét adó külföldi projektek pénzeinek kezelését is. A levél szerint többször jöttek be pénzek ismeretlen cégektől, személyektől, az átutalások beazonosíthatatlanok voltak. Volt eset, amikor a Western Unionon keresztül küldtek Magyarországra több ezer dollárt, de a pénzeket nem az intézet számlájára fizették be, az csak kerülő úton jutott a Pető kasszájába.

A Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a Pető Intézet ismeretlen dolgozói által hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt tett feljelentés alapján a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség november 22-én feljelentéskiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti XII. kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg. A feljelentéskiegészítés határideje 15 nap azzal, hogy azt a feljelentés kiegészítését végző nyomozó hatóság vezetője indokolt esetben 15 nappal meghosszabbíthatja.

Az Index augusztusban írt arról, hogy az új tanév elejére csődközeli helyzet alakult ki a világhírű oktatási intézményben. A finanszírozási gondok olyan súlyosak voltak, hogy a konduktorlétszám leépítése is szóba került mint olyan megoldás, amely egy időre fékezheti a pénzügyi problémák fokozódását. A kormány először beígért egy 420 millió forintos plusz támogatást, amely az intézet vezetése számára felcsillantotta a reményt, hogy az állam kihúzza az intézetet a bajból. Kiderült azonban, hogy a pénz lényegében nem extra támogatás, csak a 2013–2014-es tanévre szóló keretösszeg. Az intézet ügyét az ellenzék is megpróbálta támogatni, de az újabb pluszpénzekre szóló javaslatok is elbuktak a parlamenti szavazáson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?