Vádat emeltek Ruttner György ellen

2013.12.04. 09:08 Módosítva: 2013.12.04. 09:51

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás, ügyvédi visszaélés, büntetőügyben hamis tanúzásra felhívás és más bűncselekmények miatt emelt vádat Ruttner György budapesti ügyvéd ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

Az ügyészség közleménye szerint Ruttner György ügyvédként több évvel a vádbeli cselekmény előtt került munkakapcsolatba a két sértettel. 2012 tavaszán felajánlotta nekik, hogy alacsony áron ingatlanhoz juttatja őket, ehhez azonban fizetőképességük alátámasztására letétbe kell helyezniük egy nagyobb összeget.

A sértettek ezután több részletben összesen 30-30 millió forintot helyeztek letétbe Ruttner Györgynél. Az adásvételi szerződéseket végül nem kötötték meg. Ennek ellenére az ügyvéd a pénzt nem fizette vissza. 

Miután a sértettek az ügyben feljelentést tettek, egyikükkel az ügyvéd többször is beszélt telefonon, és arra kérte, hogy vonja vissza a sikkasztás miatt tett feljelentését, illetve a megindult büntetőügyben tegyen valótlan tartalmú nyilatkozatot.

A Btk. 372. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő jelentős értékre elkövetett sikkasztás büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A korábban Stohl Andrást és Damu Rolandot is védő ügyvéd korábban azt mondta: szorult helyzetében több régi ügyfelétől uzsorakölcsönöket vett fel. Ceglédbercel határában munkahelyteremtő beruházásba fogott, amihez devizahitelt vett fel, de egy idő után nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. Ezután 14 ingatlanirodánál hirdette meg 1,5 millió euróért a Ceglédbercel határában álló, 4,5 hektáros területen épített luxusfarmját. Mivel nem tudott túladni rajta, az uzsorakölcsönt az ügyfeleitől kapott letéti szerződésekből próbálta fedezni.