Semjén megy Mandela temetésére

2013.12.09. 12:37

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseli Magyarországot Nelson Mandela, volt dél-afrikai államfő ünnepélyes állami búcsúztatásán kedden Pretoriában – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel.

A Nobel-békedíjas Mandela csütörtökön helyi idő szerint 20 óra 50 perckor halt meg johannesburgi otthonában családja és néhány barátja jelenlétében.

A dél-afrikai kormány szombaton közölte, hogy egyhetes gyász után vehet végső búcsút a világ és hazája Nelson Mandelától, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökétől. Hétfőn a dél-afrikai parlament mindkét kamarája összeül, hogy különleges ülésen vegyen búcsút a 95 évesen, hosszú betegeskedés után elhunyt Mandelától.

Rusnok megúszta

Miután a cseh köztévé levetítette azt a felvételt, amelyen Jirí Rusnok cseh miniszterelnök kifejtette, hogy mennyire nincs kedve Dél-Afrikába utazni Mandela temetésére, kiderült, hogy megúszta a fárasztó utazást: a szertartáson Jan Kohout külügyminiszter fogja képviselni Csehországot.

Rusnok a dotoho fordítása szerint többek között azt mondta Vlastimil Picek védelmi miniszternek, hogy :

Tizenegyedikén, szombaton lesz...most még megyek enni, aztán lesz egy vacsorám is, de bazmeg, totál fosok, hogy el kell mennem. Semmiképp nem akarok ott lenni. Semmiképp. Tizenkilencedikén aztán mehetek Brüsszelbe. És aztán még bazmeg, nem tudom, a távolság is, ott van a picsába. Nem tudom, hogy milyen járatok vannak arrafelé.. 

Rusnok később nyilvánosan bocsánatot kért, amiért ilyen szavakat használt Mandela halálával kapcsolatban.

Nem Rusnok volt az egyetlen, aki vonakodott: az izraeli média vasárnap jelentette be, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábbi szándéka ellenére nem utazik Dél-Afrikába Nelson Mandela temetésére a túlságosan magas utazási költségek miatt. 

Az AFP hírügynökség az állami rádióra és a Háretz izraeli napilap információira hivatkozva írta: Netanjahu korábban jelezte ugyan a dél-afrikai hatóságoknak, hogy részt kíván venni Mandela néhai elnök johannesburgi gyászszertartásán, de az utolsó pillanatban lemondta útját. Tette ezt állítólag a túlságosan magas útiköltségek miatt.

A média tudomása szerint mintegy hétmillió sékelbe (körülbelül másfél millió euróba) kerülne a repülőút, amelybe nemcsak az ő személyes utazása, hanem a biztonsági embereknek és felszereléseiknek a szállítása is beletartozna.