Egy egész héten át búcsúztatják Mandelát

2013.12.07. 16:17

Egyhetes gyászszertartással búcsúztatják Nelson Mandelát, Dél-Afrika első fekete elnökét, közölte szombaton a dél-afrikai kormányszóvivő, Neo Momodu, írja az MTI. Hétfőn különleges ülést tart a dél-afrikai parlament mindkét kamarája.

A hivatalos megemlékezést kedden tartják a több mint 90 ezer férőhelyes sowetói stadionban. Mandela ebben a stadionban jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt a 2010-es focivébé záróünnepségén.

Erre a megemlékezésre több állam vezetőjét is várják. Más vezetők hétvégén, Qunuban róják majd le tiszteletüket a Nobel-békedíjas aktivista előtt. Jövő héten Dél-Afrikába utazik Barack Obama amerikai elnök, elődei, George Bush és Bill Clinton, valamint Dilma Rousseff, Brazíliai államfője is.

A fővárosban, Pretoriában szerdán, csütörtökön és pénteken is lesznek gyászszertartások és felvonulások. Erre a három napra a kormány székhelyén, a Unions Buildingben helyezik majd el a koporsót.

Mandela családja és közeli hozzátartozói jövő vasárnap, december 15-én vesznek búcsút tőle Qunuban, ahol felnőtt. Itt is fogják eltemetni.

A dél-afrikai hadsereg egyes tagjainak részt kell venniük a gyászünnepség előkészületeiben. Nekik legkésőbb éjfélig meg kell jelenniük, még akkor is, ha éppen szabadságon vannak. A parancs a tartalékosokra is vonatkozik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport