A hóval fedett, vékony jég sportolásra alkalmatlan és életveszélyes!

2014.01.30. 17:29

Az elmúlt napok hidegre fordult időjárása már-már tényleg olyan, mintha tél lenne, például a tavak, úgy is mint állóvizek, kezdenek befagyni. A rendőrség gyorsan tettre kész fokozatba kapcsolta magát, és a Police.hu-n alapos szájbarágót helyeztek el a téli veszély témakörben.

Felvilágosító kisfilm most nem készült, pedig ennek is van szép gyakorlata, de a rendőrség szöveges-kézrajzzal illusztrált kisokosa (pdf) is szerfölött figyelemreméltó, gyerekkorunk diafilmekbe csavart népoktatását idéző csavarokkal, nyelvhasználattal és stíluselemekkel.

A tájékoztató anyag erősen kezd, első mondatáról, miszerint:

a szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt.

nem tudott nem eszünkbe jutni a Trabant Esterházy Pétert is megihlető használati utasításának első mondata: 

A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson

A kétoldalas tájékoztató anyag ezután hol a környezetismerettel összefüggő általános műveltséget csiszolja, holott a századelő kalendáriumainak bölcsességeit idézi újra. Gyorsan tisztázza, hogy „a szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog”, majd egy skálán mutatja be, mit bír el a jég. Ezt:

  • kb. 8 cm vastagságú jég → egy felnőtt
  • kb. 12 cm vastagságú jég → egy csoport 
  • kb. 18 cm vastagságú jég → szánkók, fakutyák

Ez egy roppant hasznos tájékoztatás, hiszen fel sem tételezhető, hogy bárki kimenne a jégre úgy, hogy nincs nála valami jégvastagságmérő műszer.

A kisokosban elsorolják, mikor és hogyan tilos jégre menni: éjjel, autóval, kikötők környékén, ha rian a Balaton, ott sem – Krisztyán Tódor is hogy járt, ugye –, folyókon meg pláne nem.

De ha bekövetkezett a baj, és szakad vagy beszakadt alattunk a jég, ne essünk pánikba, ne hagyjuk el a léket.

  • Beszakadás esetén a felesleges mozdulatokat – félve a kihűléstől – kerülje, ezáltal megőrizve a ruházatban lévő szigetelő légréteget.
  • Igyekezzen a lábával az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magát, illetve segítséget kérni.
  • Ha partot ér, azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt. 

És persze menteni se kezdjen el senki csak úgy hűbelebalázskodva, mert 

csak tetézheti a bajt. Életét kockáztatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsa (...) ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek.

És ha ez nem lenne elég világos, kis ábrán is bemutatják, mit kell tenni. Ezt.

kip
Fotó: Police.hu